Novodobý Fiat 500 je tu s nami už 15 rokov

TA3/SZ
16.3.2022 11:00

Pravdepodobne najlegendárnejšie talianské auto je vo svojej modernej verzii na trhu už rovných 15 rokov. Nadčasový dizajn však vek dokonale maskuje

Novodobý Fiat 500 je tu s nami už 15 rokov
Fiat

Taliani malé mestské autá jednoducho vedia robiť. Najlepším dôkazom je asi najznámejší model z dielne Fiatu, Fiat 500. Túto štýlovku sme spoznali v roku 2007, kedy prišla na trh znovuzrodená, moderná 500vka, ktorej dizajn bol kombináciou moderného a retro sveta.

Fiatu sa podarilo osloviť bežných, ale aj náročných klientov hľadajúcich štýlové mestské auto. Neskôr predajnú úspešnosť podporili aj rôzne verzie a edície od športového Abarthu, ktorý má v poslednej verzii Competizione až 180 koní, po 500vku vyrobenú v spolupráci s módnou značkou Gucci.

Fiat Fiat

Pod kapotou bežných verzii sme mali možnosť vidieť benzínové aj dieselové štvorvalce s objemom 1.2-1.4 litra. Objavili sa však aj trojvalce a dvojvalce. Medzi najspoľahlivejšie motory však určite patrí atmosferická 1.2ka, ktorej výhodou oproti motoru s objemom 1.4 litra je aj lepšia manévrovateľnosť, pretože menší motor umožnil konštruktérom zmenšiť polomer otáčania, ktorý využijete najmä v úzkych mestských uličkách.

Fiat Fiat

Aktuálne je vo výrobe nová generácia Fiatu 500, ktorá mierne rozmerovo narástla, výraznejšie zmenila dizajn, no hlavnou zmenou je, že novinka sa aktuálne vyrába iba v plne elektrickej verzii, ktorú časom pravdepodobne doplní aj hybridný variant.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok