Bývalého funkcionára vojenskej akadémie, podozrivého zo spolupráce s ruskou rozviedkou, vzali do väzby

TA3 TASR
15.3.2022 21:56

Bývalého funkcionára vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavla B., ktorý je podozrivý z dlhodobej spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou, vzali do väzby. Dôvodom je obava z pokračovania v trestnej činnosti.

V utorok neskoro večer o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť. Informoval o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek.

"Viacero vecí je predmetom dokazovania, rovnako aj samotný skutok, ktorý sa mu kladie za vinu, bude ešte potrebné podrobiť preverovaniu. Sme iba na začiatku," priblížil prokurátor. Obvinený podľa jeho slov spolupracuje a rozhodovanie o väzbe absolvoval bez obhajcu.

Pre spoluprácu s ruskou vojenskou rozviedkou polícia obvinila dve osoby pre vyzvedačstvo a prijímanie úplatku. Okrem Pavla B. ide aj o dopisovateľa dnes už štátom zablokovaného webu Bohuša G. Obaja sa k skutkom priznali. V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody od štyroch do 13 rokov.

Pavel B. mal poskytovať ruským spravodajským službám informácie od roku 2013. Týkať sa mali záujmov NATO a Ozbrojených síl SR. Priznať mal aj sumu, ktorú za informácie prijal. Zadržali ho v rámci akcie Kaťuša. Pri domových prehliadkach zaistila polícia USB kľúče, počítače s citlivými a utajovanými skutočnosťami, podrobné poznámky o plánoch spojenia a schôdzkach, ale aj vymieňané dokumenty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok