Ukrajina má právo brániť sa. Je v našom bezpečnostnom záujme jej pomôcť, uviedol Valášek

TA3
15.3.2022 21:25

Parlament schválil prítomnosť tisícov vojakov NATO na našom území. V ten istý deň sme sa dozvedeli, že sme tu mali Putinových špiónov. Čo to vypovedá o súčasnej situácii na Slovensku? Opýtali sme sa Tomáša Valášeka z Progresívneho Slovenska, bývalého veľvyslanca SR pri NATO, nezaradeného poslanca NR SR a Petra Kmeca zo strany Hlas-SD, bývalého veľvyslanca SR v USA, nezaradeného poslanca NR SR.

valasek_kmec_1.jpg
TA3

"Robíme to, čo by mala každá zvrchovaná krajina robiť, a to je brániť vlastnú slobodu. Na východ od nás máme agresora, Vladimira Putina, ktorý zabil na Ukrajine tisíce ľudí. Už teraz si robí nároky na našu suverenitu. Označil nás za nepriateľov," uviedol Tomáš Valášek. Poslanec Valášek schvaľuje kroky slovenskej vlády. 

"Dnes sa na Slovensku udiali dva významné kroky na zvýšenie obranyschopnosti Slovenska, tým prvým bolo odsúhlasenie prítomnosti spojeneckých vojsk na území Slovenska," povedal Peter Kmec. Podľa neho máme spojenecké záväzky voči NATO. Víta krok, že na území Slovenskej republiky budú rozmiestnené obranné systémy.

Valášek si myslí, že je úplné normálne, keď sa štáty chcú brániť. Uviedol, že v súčasnosti je zvýšená miera rizika, ale slobodu treba brániť. "Keď Ukrajina nebude mať prostriedky na to, aby sa bránila, stane sa to, že do pár týždňov demokraticky zvolená vláda v Kyjeve padne a Putin bude mať pod kontrolou celú Ukrajinu. Ukrajina má právo brániť sa a my máme nie len morálnu povinnosť jej pomôcť, ale je to aj v našom bezpečnostnom záujme," konštatoval.

"Keď ide o bezpečnosť Slovenska, tak by sa nemalo politikárčiť," uviedol Kmec. K obvineným osobám, ktoré mali vykonávať pre Rusko špionáž, povedal, že si treba počkať na závery vyšetrovania.

Podľa Valášeka je otázkou, že či niektoré politické strany neprijímali nelegálne finančné prostriedky zo zahraničia, v takom prípade sa môže hovoriť o vlastizrade.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok