V utorok evakuovali z obliehaných ukrajinských miest zhruba 29-tisíc ľudí

15.3.2022 21:51

Približne 29-tisíc ľudí v utorok evakuovali z obliehaných ukrajinských miest cez humanitárne koridory. Väčšina z nich opustila Mariupol. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Informácie priniesli agentúry AFP a Reuters.

Rusko malo otvoriť humanitárne koridory
TASR/AP

Námestník riaditeľa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko v príspevku na sociálnej sieti napísal, že z Mariupola odišlo na osobných autách zhruba 20-tisíc ľudí. Z nich 570 dorazilo do mesta Záporožie na juhovýchode.

Úrady predtým v utorok informovali, že z prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruskí vojaci, už cez humanitárny koridor odišlo približne 2-tisíc civilných áut.

Prvá skupina 160 áut opustila Mariupol v pondelok, uviedla mestská rada. Ich odchod bol vôbec prvou úspešnou evakuáciou z tohto mesta odvtedy, ako ho pred vyše dvoma týždňami obkľúčili ruskí vojaci, pripomenul denník The Guardian.

Podľa tamojších predstaviteľov prišlo v meste v dôsledku bojov o život už vyše 2500 ľudí. Obyvatelia Mariupola, v ktorom prebiehajú rozsiahle útoky ruských síl, sú prevažnú časť z uplynulých dvoch týždňov bez elektriny, tepla a vody. Míňajú sa im aj zásoby potravín, pričom Červený kríž v pondelok varoval, že čas na ich záchranu "sa kráti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok