Evakuovali prvých tristo civilistov z Mariupoľa. Situácia v meste je však aj naďalej kritická

TA3 ČTK
15.3.2022 12:22

Prvých 300 civilistov, ktorí sa v pondelok evakuovali z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol, dorazilo do Záporožia. Oznámila to dnes mariupolská radnica. Situácia v prístavnom meste, kde na evakuáciu čaká asi 200 000 ľudí, je kritická. Podľa hovorcu Medzinárodného výboru Červeného kríža chýbajú potraviny a ľudia riešia, ako nasýtiť rodiny.

Francúzsko poslalo SR 20 ton akútnej humanitárnej pomoci
TASR/Martin Baumann

"Snažíme sa do Mariupoľu dostať už štvrtý deň - teraz stojí humanitárny konvoj asi 60 kilometrov od mesta, ale nenechali ho prejsť," povedal zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Podľa neho sa v pondelok podarilo vyjsť von z mesta len asi 160 osobným autám, ktoré viezli 300 ľudí.

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu dnes naznačil, že ďalšia evakuácia by mohla ruská strana umožniť dnes alebo v stredu. Zrejme sa ale budú týkať iba tureckých občanov. "Budú tu podmienky na evakuáciu našich občanov z Mariupoľu. Dobré správy očakávame dnes alebo zajtra," povedal šéf tureckej diplomacie po tom, čo telefonoval so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Hovorca MVČK Ewan Watson povedal, že by dnes mala pokračovať aj evakuácia civilistov z mesta Sumy. Červený kríž tam pripravuje dva konvoje s tromi desiatkami autobusov.

V Mariupole, ktorý je dlhodobo vystavený intenzívnemu ruskému ostreľovaniu, trpia státisíce ľudí nedostatkom vody, potravín, liekov, elektriny a tepla. Od začiatku ruskej invázie tam prišlo o život viac ako 2500 obyvateľov, tvrdia miestne úrady. V prístavnom meste strategického významu žilo pred vojnou viac ako 430 000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok