Odvážna žena s plagátom proti vojne skončila najskôr na polícii, udelili jej pokutu za narušenie vysielania

TA3 TASR
15.3.2022 11:04

Vysielanie ruskej štátnej televízie Pervyj kanal narušila zamestnankyňa televízie protestujúca proti vojne na Ukrajine. Kým moderátorka čítala správy, vbehla do záberu žena držiaca transparent s nápisom "Nie vojne. Zastavte vojnu, neverte propagande, tu vás klamú." Momentálne je pred súdom.

Obviňuje Putina

Protestujúcou ženou je editorka televízie Marina Ovsiannikovová. Po incidente v štúdiu skončila na policajnej stanici. Aktivistka, ktorej otec je Ukrajinec a mama Ruska, uverejnila ešte predtým video na sociálnej sieti. Ospravedlnila sa v ňom za roky svojej práce pre televíziu a napomáhanie propagande. "Žiaľ, počas uplynulých rokov som pracovala pre Pervyj kanal. Šírila som kremeľskú propagandu a veľmi sa za to hanbím. Hanbím sa, že som dovolila, aby z obrazoviek zaznievali lži a hanbím sa, že som dovolila robiť z ruských ľudí hlupákov," povedala vo videu. 

Vo videu hovorí, že zodpovednosť za vojnu na Ukrajine nesie Vladimir Putin. Istú úlohu však pripisuje aj pasivite Rusov. "Boli sme ticho v roku 2014, keď sa to celé začalo. Nešli sme protestovať, keď Kremeľ otrávil Navaľného. Jednoducho sme sa prizerali tomuto neľudskému režimu. Teraz sa nám celý svet naveky otočil chrbtom a ani ďalších desať generácií našich detí nezmyje hanbu tejto bratovražednej vojny. Je iba na nás, aby sme zastavili to šialenstvo. Príďte na protest, všetkých nás zavrieť nemôžu," vyzvala.  Kremeľ označil tento počin za "chuligánstvo". 

Bola nezvestná

Úrad OSN pre ľudské práva vyzval ruských predstaviteľov, aby zabezpečili, že Ovsiannikovová "nebude čeliť žiadnym represáliám za uplatňovanie svojho práva na slobodu prejavu".

"Marina Ovsiannikovová sa zatiaľ nenašla," napísal na sociálnej sieti ľudskoprávny aktivista Pavel Čikov s tým, že od jej zadržania prebehlo viac než 12 hodín. Podľa Čikova, ktorý šéfuje ľudskoprávnej organizácii Agora, Ovsiannikovovú zadržala polícia a predviedla na útvar v Moskve. "Vyšetrovací výbor Ruskej federácie vykonáva predbežné vyšetrovanie Ovsiannikovovej," uvádza TASS.

Môže jej hroziť väzba

Podľa televízie BBC a agentúry AFP Ovsiannikovovú obvinili "z organizácie nepovoleného verejného podujatia", za čo jej hrozí pokuta vo výške 30 000 rubľov (247 eur) a verejné práce alebo desať dní vo väzení. "Chcem všetkým poďakovať za podporu, priateľom i kolegom. Boli to naozaj veľmi ťažké dni môjho života," uviedla Ovsiannikovová po tom, ako ju prepustili. Zároveň upozornila na to, že v čase jej zadržania jej úrady nepovili kontakt s blízkymi a nebola jej poskytnutá žiadna právna pomoc, a preto sa ocitla v ťažkej situácii.

The Guardian však píše, že podľa nemenovaného zdroja agentúry TASS sa ruskí štátni vyšetrovatelia v súčasnosti zaoberajú tým, či môžu Ovsiannikovovej udeliť trest na základe nedávno prijatého zákona, podľa ktorého by jej hrozilo až 15 rokov odňatia slobody. V Rusku totiž schválili 4. marca zákon, ktorý zakazuje verejné vyjadrenia zamerané na diskreditáciu ruskej armády. Za jeho porušenie hrozí trest až 15 rokov väzenia.

Zamestnankyni ruskej štátnej televízie Marine Ovsiannikovovej udelil moskovský súd v utorok pokutu vo výške 30 000 rubľov (247 eur) za to, že v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok