Vodíkom poháňané BMW iX5 Hydrogen je podrobené záverečným testom

TA3/SZ
15.3.2022 11:00

BMW aktuálne testuje vodíkom poháňané SUV X5 na snehu a v mínusových teplotách na severe Švédska

Vodíkom poháňané BMW iX5 Hydrogen je podrobené záverečným testom
BMW

Záverečné testy, ktoré mali preveriť schopnosti vodíkového pohonu a jeho jednotlivých súčastí dopadli podľa očakávaní a potvrdili známe motto radosť z jazdy aj v extrémnych mrazivých teplotách. Značka plánuje v priebehu roku 2022 malú sériovú výrobu tohto vodíkového modelu a má v pláne pomôcť aj pri rozširovaní infraštruktúry vodíkových staníc.

Testovanie pri teplotách -20 ukázalo podľa člena predstavenstva BMW Franka Webera, že iX5 Hydrogen dokáže poskytnúť plný výkon aj v extrémnych podmienkach, a preto je vhodnou alternatívou k batériovým elektromobilom. Rovnako podotkol, že ak chce značka ponúkať vodíkový pohon ako alternatívu trvalo udržateľnej mobility, musí existovať aj rozsiahla infraštruktúra.

BMW BMW

Aj v extrémnych podmienkach sa ukázal vodíkový pohon ako dobrá alternatíva k spaľovacím motorom a elektromobilom, pretože plný výkon je rýchlo k dispozícii. Rovnako tak doplnenie nádrže trvá aj pri veľkom mraze 3-4 minúty.

Vodíkový systém spolupracuje s pohonom eDrive. Systémový výkon pohonu je na úrovni 374 konských síl. Vodík je uskladnený vo vysokotlakových nádržiach, ktoré sú vyrobené z materiálu kombinujúceho plast a uhlíkové vlákna. Nádrže musia odolať tlaku vyše 700 barov. Pri spaľovaní vzniká ako odpadová látka iba čistá vodná para.

BMW BMW

BMW v Laponsku okrem pohonu testuje aj podvozok, rôzne riadiace systémy či naladenie klasických bŕzd a rekuperácie. Kedy sa dočkáme oficiálneho predstavenia a spustenia predaja je aktuálne otázne. Podľa všetkého sa však máme na čo tešiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok