Lievik v Užhorode sa napĺňa. S náporom utečencov by mohla pomôcť armáda, myslí si Hegerov poradca

TA3
15.3.2022 07:00

Ešte donedávna bol Užhorod najbezpečnejším mestom Ukrajiny. Do mesta sa za necelé tri týždne od začiatku invázie sťahujú desaťtisíce utečencov, ktorí odtiaľ prúdia ďalej na západ. Noc na pondelok však v meste nebola pokojná. Nadránom sa rozozvučali sirény a obyvatelia museli ísť do úkrytov. Poplach trval takmer do ôsmej ráno. O tom, čo sa deje na slovensko-ukrajinskej hranici, sme hovorili s poradcom premiéra Eduarda Hegera pre Ukrajinu Eduardom Burašom.

Lievik v Užhorode sa napĺňa. S náporom utečencov by mohla pomôcť armáda, myslí si Hegerov poradca
TASR/Milan Kapusta

Burašovi slovenský generálny konzul v Užhorode potvrdil, že od 2:30 do 7:40 trval v meste poplach. Ukrajinský novinár Peter Hoys spresnil, že poplach vyhlásili kvôli blížiacemu sa lietadlu, ktoré nakoniec bombardovalo iné ciele. "Na Zakarpatsku je stále pokojne," povedal.

Užhorod mal pred vojnou zhruba 120-tisíc obyvateľov a v dôsledku utečeneckej vlny narástol počet ľudí v meste o tretinu až polovicu. "Je problém aj prejsť po uliciach, toľko je tam migrantov a Užhorod pomaly nestíha zvládať nával," priblížil Buraš. "Lievik v Užhorode sa napĺňa a počet ľudí bude už len narastať. Otázka je, kedy sa to pohne a ako na to budeme pripravení," upozornil Buraš.

Podľa Buraša by situáciu s utečencami na hraniciach mala riadiť armáda. "Teraz je to v rukách hasičov, chvalabohu, je to koordinované," skonštatoval s tým, že ťažká sitácia potrebuje ťažké riešenia. Podobne ako v pandémii, aj v tejto krízovej situácii bude velenie armády potrebné, aby nastúpili určité pravidlá, myslí si poradca premiéra. Buraš pripomenul, že v tejto chvíli "máme krízové štáby, koordinačné štáby, ktoré sú riadené a majú svojich veliteľov". Nápor utečencov však podľa neho bude oveľa vyšší a na jeho zvládnutie bude potrebné, "aby sa toho ujala armáda".

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok