Zelenskyj hral Napoleona i medvedíka. Vojnového prezidenta vyškolili roky v šoubiznise

TA3/hm ČTK
14.3.2022 14:00

Fanúšikovia ukrajinského prezidenta po celom svete zisťujú, že existuje veľa dôvodov, prečo Volodymyra Zelenského obdivovať - od jeho víťazstva v tanečnej súťaži, ukrajinského dabingu medvedíka Paddingtona v rovnomennom filme až po jeho stand-upy a komediálne skeče. Kde hral Zelenskyj?

Zelenskyj hral Napoleona i medvedíka. Vojnového prezidenta vyškolili roky v šoubiznise
Profimedia

Deň po ruskej invázii zdieľal ukrajinský prezident video v sépiových farbách. Zelenskyj na ňom stojí uprostred ulice vo svojej vojnou zmietanej krajine spoločne s niekoľkými ďalšími ukrajinskými politikmi. "Všetci sme tu, bránime našu nezávislosť, našu krajinu. A tak to i zostane," hovorí. "Sláva mužom a ženám, ktorí nás bránia. Sláva Ukrajine. Sláva hrdinom."

Video pôsobí ako scéna z akčného trháku, a to nemusí byť náhoda. Než sa Zelenskyj stal prezidentom Ukrajiny v roku 2019, bol komikom, hercom a vôbec všestrannou ukrajinskou celebritou. Teraz sa v čase najväčšieho vojenského konfliktu od druhej svetovej vojny stal hrdinom a vodcom, ktorý odmieta opustiť svoju krajinu napriek ruským útokom na hlavné mesto Kyjev.

Na sociálnych sieťach kolujú videá z jeho skoršieho života, napríklad jeho víťazstvo v prvej sérii ukrajinskej obdoby programu StarDance. Hoci v kontexte vojny môžu pôsobiť nevhodne, Zelenského roky v šoubiznise ho zdanlivo na túto chvíľu pripravili. Od samého začiatku ruskej invázie publikoval videá, ktoré mali s veľkou slávou povzbudiť a zjednotiť Ukrajincov.

StarDance

"Mylím, že herecká a komediálna minulosť Zelenského je kľúčová pre jeho riadenie súčasnej situácie. Je zvyknutý byť pred kamerou, je zvyknutý vystupovať," povedal Samuel Woolley z Texaskej univerzity v Austine. "Zatiaľ čo pred týmto konfliktom bola jeho popularita v prieskumoch pomerne nízko, teraz vyletela strmo hore. A to i preto, že je schopný využiť svojich predností v priebehu konfliktu."

Woolley tiež poznamenal, že história pamätá na niekoľko úspešných televíznych či filmových hviezd, ktoré neskôr uspeli v politike, a to vrátane amerických prezidentov Donalda Trumpa a Ronalda Reagana alebo kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera. "V politike, predovšetkým tej súčasnej, zohráva kľúčovú úlohu vystupovanie," povedal Woolley. "Je potrebné vedieť, kedy, čo a ako povedať. A v tomto smere sa Zelenskyj trafil do čierneho."

Medvedík Paddington


Americký profesor tiež poukazuje na to, že Zelenskyj niekedy takmer "hovorí v citátoch". Keď mu napríklad Spojené štáty ponúkli evakuáciu, Zelenskyj údajne ukrajinsky odvetil: "Potrebujem munície, nie odvoz." Wolley vysvetľuje, že táto rétorika sa nesie presne v duchu toho, čo Ukrajinci chcú a potrebujú počuť.

Pred nástupom do úradu bol Zelenskyj na Ukrajine známou osobou už od 90. rokov. Natalija Romanová, bývalá ukrajinská televízna reportérka momentálne pôsobiaca na univerzite vo floridskom Jacksonville, uviedla, že Zelenského cestu na výslnie z časti vydláždili skeče na komediálnych súťažiach v 90. rokoch a na začiatku nového tisícročia. V roku 2005 sa jeho program pre produkčnú spoločnosť Studio Kvartal 95 stal nesmierne populárnou "sociálnou a politickou satirou", hovorí Romanová, a bol obľúbený pre svoju smelosť a odvahu v čase, kedy bola "sloboda slova na Ukrajine problematická." 

V ďalších rokoch jeho kariéra rozkvitla vďaka StarDance, ale aj dabingu medvedíka Paddingtona. Na popularite mu pridal napríklad film z roku 2012, kde Zelenskyj hral sukničkárskeho Napoleona v priebehu jeho - áno - invázie do Ruska.

Rževskij versus Napoleon

Jeho najvplyvnejšou úlohou bol však v roku 2015 stredoškolský učiteľ v seriáli Sluha ľudu, ktorý sa stane prezidentom po tom, čo sa video, na ktorom kritizuje politické status quo, stane virálnym.

Keď Zelenskyj oznámil svoju kandidatúru na prezidenta v roku 2019, mnohí Ukrajinci, predovšetkým tí z intelektuálnych vrstiev, boli skeptickí. Podľa Romanovej však nakoniec zvíťazil názor, že keď to nevyšlo s tradičnými politikmi, "zistíme, čo dokáže tento chlapík".

Sluha ľudu

Zatiaľ čo jeho politické postoje v priebehu kampane boli podľa Romanovej vágne, námet Sluhu ľudu presvedčil mnoho Ukrajincov, že Zelenskyj bol vnímavý voči problémom, s ktorými sa krajina potýkala. Posledné diely seriálu vyšli len niekoľko dní pred prvým kolom volieb. Romanová vysvetľuje, že v očiach mnohých voličov sa tak mohli Zelenského skutočná osobnosť a jeho seriálová postava prekrývať.

Hoci bol Zelenského humor ako komika politický, mnohokrát zabrúsil aj do "búrlivejších" vôd. V jednej skeči napríklad stojí so štyrmi ďalšími mužmi za klavírom s nohavicami stiahnutými k členkom a spoločne predstierajú, že hrajú židovskú ľudovú pieseň bez pomoci rúk.

Komediálne skeče

"Skoro obyčajný chlap, komik, sa z ničoho nič premenil v nebojácneho vodcu. Myslím, že na svet to zapôsobilo," povedala Jennifer Merciecaová z univerzity v texaskom Houstone. "Pôsobí prívetivo a prístupne. Na rozdiel od ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý sa vždy profiloval ako autoritársky vodca, ktorému je nutné sa podriadiť a rešpektovať ho," dováva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok