Čo sa s vašim telom stane, keď prestanete jesť pečivo? Schudnete, ale za túto cenu

TA3/zm
9.3.2022 08:00

S príchodom nového roka chudneme, pretože si dávame predsavzatia a chceme sa zbaviť kíl, ktoré sa na nás nalepili počas zim a sviatkov. No a s príchodom jari zas zhadzujeme, pretože sa blíži plavková sezóna. Ženy sú na diéte prakticky neustále a jednej zo základných predpokladov, ako schudnúť, je vynechať z jedálneho lístka pečivo. Je to ale naozaj dobrý nápad?

Čo sa s vašim telom stane, keď prestanete jesť pečivo? Schudnete, ale za túto cenu
Pexels/Vlada Karpovich

Pečivo sa považuje za najväčšieho nepriateľa diét, a tak ho v snahe schudnúť mnohé ženy vynechávajú. Toto sa v skutočnosti stane s vašim telom, ak si ho odopriete. A nemusí to mať len pozitívny vplyv.

Rýchle chudnutie

Pečivo je dávkou sacharidov, a tak je logické, že prvé, čo sa s vašim telom stane, ak ho vynecháte, je chudnutie. Z tohto predpokladu vychádza aj väčšina diét. Žiaľ, máloktorá žena vie, že nezhadzuje tuk, ale prevažne vodu. Sacharidy sa totiž v tele ukladajú tým spôsobom, že každý jeden gram na seba naviaže vodu a zväčší sa troj až štvornásobne.

Je teda pravdou, že ak prestanete jesť napríklad chlieb, naozaj pocitovo aj opticky schudnete. Zároveň je rovnakou pravdou, že sa po hodovaní pečiva môžete cítiť nafúknuto a doslova, ako by ste pribrali z hodiny na hodinu.

Pocit, že na vás niečo lezie

Predstavte si pečivo ako závislosť, a keď sa ho vzdáte, prichádzajú abstinenčné príznaky. Skutočne je to tak, pretože sacharid vo forme glykogénu je potravou aj pre náš mozog. Keď si rožky či chlieb odopriete, telo ešte čerpá z uložených zásob. Lenže keď dôjdu môže sa objaviť slabosť, únava, sucho v ústach, nespavosť a množstvo iných symptómov, ktoré pripomínajú chorobu, ako keď na vás niečo lezie.

Kalifornská univerzita dokonca potvrdila, že bez pečiva sú ľudia náchylnejší na depresiu. Znie to neuveriteľne, ale sacharidy zvyšujú hormón šťastia serotonín. Ak nám chýba, zvyčajne zlú náladu riešime prejedaním. Na konci reťazovej reakcie teda nebude chudnutie, ale naopak, priberanie.  

Chýbajúca energia

Jeden z príznakov, ktoré spôsobí odstavenie pečiva, je spomínaná únava. Síce schudnete, ale za akú cenu. Odborníci preto varujú, že dlhodobé vynechávanie chleba či rožkov nie je pre zdravie prospešné. Najmä celozrnné pečivo totiž obsahuje okrem sacharidov aj horčík, železo a celú skupinu vitamínov B, čo sú zdroje energie. 

Navyše, v prípade, že máte chudnutie spojené s cvičením, nebudete vládať vykonávať fyzické aktivity tak, ako keby ste pečivo jedli a mali z neho dostatočný energetický príjem.

Môžete mať zápchu

Kvalitné pečivo je pre naše telo aj bohatým zdrojom vlákniny. Ak jej máme nedostatok, ani tráviaci systém nefunguje tak, ako by mal. V konečnej fáze práve preto ale nebudete chudnúť a zhadzovať tuk. Výsledkom vysadenia pečiva preto môže byť aj zápcha a spomalenie redukcie váhy.          

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok