Na Slovensko prišla prvá humanitárna pomoc z Rakúska. Doviezli sto paliet nevyhnutných potrieb

TA3 TASR
13.3.2022 12:50

Bratislavský samosprávny kraj prijal v nedeľu humanitárnu zásielku, ktorú mu poskytol jeho cezhraničný samosprávny partner, spolková krajina Dolné Rakúsko. Konvoj štyroch kamiónov priviezol hygienické potreby, hračky i ďalšie predmety dennej spotreby pre ľudí, utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

"Sú tam mydlá, toaletný papier, kefky, hygienické vložky, zubné pasty, ale aj hračky, papier, farbičky pre deti. Všetky tieto veci sú navyše rozdelené do balíčkov, takže už nebude potrebné predmety ďalej triediť a skladať,“ konkretizoval predseda BSK Juraj Droba obsah zásielky privezenej približne na 100 paletách. 

"Polovicu tejto zásielky posielame na východnú hranicu, resp. na ukrajinské územie, polovica ostáva tu a bude distribuovaná pre utečencov, ktorí sa rozhodli ostať v hlavnom meste a kraji,“ priblížil Droba. Ocenil zároveň promptnosť pomoci rakúskeho partnera, rovnako angažovanosť rakúskej civilnej ochrany a dobrovoľných hasičov, ktorí zabezpečovali transport.

Krajinský radca Dolného Rakúska Martin Eichtinger spresnil, že humanitárna zásielka pochádza zo zbierok domácností v celej spolkovej krajine. "Je to už tretí humanitárny konvoj, ktorý vysielame na pomoc ľuďom zasiahnutým vojnou na Ukrajine. Prvý smeroval do Moldavska, druhý na rumunsko-ukrajinské hranice a tento tretí sme priviezli na Slovensko,“ uviedol Eichtinger, oceňujúci systém organizácie humanitárnej pomoci zo strany BSK.

Zároveň sa teší z toho, ako sa obe krajské samosprávy dokázali spojiť a efektívne spolupracovať. "Žijeme ťažké časy, o to viac je skvelé, že dokazujeme aj na tejto úrovni schopnosť vzájomne si pomáhať a koordinovať naše úsilie," zdôraznil.

Práve funkčnosť koordinovanej pomoci zvýraznil Lukáš Baňacký, starosta bratislavského Lamača, na území ktorého prevzali humanitárnu zásielku. "Dnes nie je podstatné, čo všetko dokáže jednotlivec, dnes je dôležité to, či dokážeme vytvoriť funkčný celok a systém, ktorý bude môcť flexibilne reagovať a adresne pomáhať podľa vývoja situácie," upozornil. Zástupcovia samospráv deklarovali, že sú pripravení pokračovať v spolupráci pri zabezpečovaní humanitárnej asistencie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok