Vláda nezvládla pandémiu. Nemôžeme očakávať, že migračnú krízu zvládne lepšie, uviedol Pellegrini

TA3
13.3.2022 12:14

Vojna na Ukrajine vyhnala z krajiny už viac ako 2,5 milióna ľudí. Desaťtisíce z nich hľadajú útočisko na Slovensku. Vláda tvrdí, že pomáha ako vie. Opozícia odkazuje, že je to málo a ignoruje potreby našich ľudí, ktorých sa dopady vojny bezprostredne týkajú. Podcenila vláda migračnú krízu? Odpovedali minister práce Milan Krajniak a člen hnutia Sme rodina a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

v_politike_8.jpg
TA3

Podľa Petra Pellegriniho vláda nebola pripravená na migračnú krízu, ktorá nastala v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. "Vláda podcenila situáciu a dva a pol týždňa sa spolieha na dobrovoľníkov," povedal. Pellegrini si myslí, že Mikulec nezvláda ani vlastný rezort. "Nezvládli pandémiu (vláda - pozn. redakcie) a nemôžeme očakávať, že túto krízu zvládnu lepšie." 

Štátne inštitúcie majú stále voľné miesta pre utečencov

"Vláda má stále aj v štátnych inštitúciách ešte voľné miesta pre utečencov z Ukrajiny," povedal minister práce. Dodal, že voľné sú ešte tisícky miest. Krajniak kritizoval Pellegriniho, že sa nebol pozrieť na slovensko-ukrajinských hraniciach a preto nevie posúdiť situáciu. Prevádzkové problémy na hraniciach sa denne riešia, uviedol Krajniak. Minister povedal, že doteraz jeho rezort pomohol už 238 deťom na hraniciach. Problémom je podľa neho aj evidencia detí, keďže množstvo z nich ešte nemá vydané platné doklady od ukrajinských úradov.

Pellegrini označil premiéra a ministra vnútra za "dvoch bezradných mužov". Reagoval tak na návštevu Hegera v Sobranciach. "My nemôžeme v tom ošiali ukrajinskej vojny zabudnúť na to, že tu beží celý život, že tu stále ľudia zomierajú aj na covid, že tu máme extrémne zdražovanie," povedal predseda Hlasu. "Solidarita je krásna, ale tá vyprchne. Štát to musí pevne uchopiť a prevziať zodpovednosť," dodal. 

 

Selekcia ľudí na hraniciach existuje

Krajniak tvrdil, že vláda robí všetko preto, aby zlepšila situáciu. Podľa ministra už existuje aj selekcia ľudí na hraniciach. Poďakoval dobrovoľníkom a samosprávam za pomoc. Má sa schvaľovať aj zákon, ktorý upravuje príspevky pre súkromných ľudí, ktorí budú chcieť ubytovať utečencov. Na dospelú osobu by mali poskytovatelia bývania dostať 7 eur a polovičný príspevok v prípade dieťaťa. Minister tvrdil, že pracovný trh je schopný absorbovať zhruba 58 615 pracovných miest, na ktorých môžu pracovať Ukrajinci. Hovoril najmä o miestach, o ktoré Slováci nejavia veľký záujem. 

Pellegrini vláde odporučil, aby spravila výjazdové zasadnutie do niektorého z postihnutých okresov a priamo tam, na základe požiadaviek samospráv, prijala riešenie. Kritizoval najmä chaotickú identifikáciu utečencov a podľa neho niektorí ľudia môžu zneužívať túto krízu na to, aby sa dostali do Európskej únie. V tejto súvislosti spomínal najmä ekonomických utečencov z tretích krajín.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok