Putin obviňuje Ukrajinu z porušovania medzinárodného humanitárneho práva, informuje Kremeľ

TA3 TASR
12.3.2022 16:17

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil v sobotu ukrajinské sily z "flagrantného porušovania" medzinárodného humanitárneho práva. Urobil tak počas telefonického rozhovoru s lídrami Francúzska a Nemecka, informoval Kremeľ.

Putin
TASR/AP

"Putin informoval (francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého kancelára Olafa Scholza) o skutočnom stave vecí... Uvádzal najmä mnohé fakty o flagrantnom porušovaní noriem medzinárodného humanitárneho práva ukrajinskými bezpečnostnými silami," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Podľa Kremľa Putin obvinil ukrajinskú armádu z "mimosúdnych popráv odporcov" a "brania rukojemníkov a využívania civilistov ako ľudských štítov". Tvrdil tiež, že ukrajinská armáda rozmiestňuje ťažké zbrane v blízkosti nemocníc, škôl a škôlok. "Nacionalistické prápory zároveň systematicky narúšajú operácie na záchranu obyvateľstva a zastrašujú civilistov počas pokusov o evakuáciu," informoval Kremeľ s tým, že Putin vyzval Macrona a Scholza, aby zatlačili na kyjevské úrady, aby zastavili tieto "zločinecké aktivity".

Ruský prezident informoval Macrona a Scholza aj o rozhovoroch medzi ruskými a ukrajinskými vyjednávačmi. "V tejto súvislosti sa lídri troch krajín zaoberali niektorými otázkami súvisiacimi s pripravovanými dohodami o implementácii dobre známych ruských požiadaviek," dodal Kremeľ bez poskytnutia podrobností.

Podľa agentúry AP Scholz a Macron vyzvali Putina, aby súhlasil s "okamžitým prímerím na Ukrajine". Scholzova kancelária uviedla, že sobotňajší 75-minútový rozhovor bol súčasťou "prebiehajúceho medzinárodného úsilia o ukončenie vojny na Ukrajine" a že lídri Nemecka a Francúzska vyzvali Putina, aby začal proces hľadania diplomatického riešenia konfliktu. Bližšie detaily výzvy neboli zverejnené. Scholz v sobotu Samostatne hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby získal jeho hodnotenie súčasnej situácie, dodala AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok