V Melitopole protestovali stovky Ukrajincov, dôvodom je zadržanie starostu mesta

TA3 TASR
12.3.2022 11:16

Niekoľko stoviek ľudí protestovalo v sobotu pred radnicou mesta Melitopoľ proti zadržaniu tamojšieho starostu Ivana Fedorova, ktorého v piatok odviedli ruskí vojaci. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN.

Na krátkom videu, ktoré zverejnila na Facebooku ukrajinská štátna televízia, možno vidieť ako demonštranti žiadajú "slobodu" pre svojho starostu a skandujú jeho meno. Podľa tohto zdroja žiadalo prepustenie starostu viac ako 2000 ľudí.

Ruské jednotky začali obliehať mesto Melitopoľ niekoľko dní po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu. V meste sa však odvtedy sporadicky konajú protesty.

Tento posledný protest sa konal po tom, ako bolo zverejnené video, na ktorom je zachytené, ako v piatok ozbrojení muži odvádzajú Fedorova z vládnej budovy. Krátko na to, prokuratúra v Ruskom podporovanej Luhanskej oblasti uviedla, že starosta spáchal trestné činy spojené s terorizmom a v tejto súvislosti je vyšetrovaný.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zadržanie Federova za "zločin proti demokracii". "Toto je jasný znak slabosti útočníkov. V našej krajine nenašli žiadnu podporu, aj keď sa na ňu spoliehali, pretože roky klamali sami seba o tom, že obyvatelia Ukrajiny čakajú na príchod Ruska," vyhlásil Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok