Slováci vykúpili jód, doplniť si ho však môžete aj týmito potravinami

TA3/zm
13.3.2022 10:00

Nielen kvôli jadrovej hrozbe je jód pre naše telo prospešný, samozrejme, v určitej miere. Vzhľadom na aktuálnu situáciu na Ukrajine sa mnohí Slováci zásobujú jódovými tabletkami a odborníci upozorňujú, že ich neuváženým podávaním si môžete len uškodiť. Týmito potravinami však rozhodne nie.

Slováci vykúpili jód, doplniť si ho však môžete aj týmito potravinami
Pexels/Tima Miroshnichenko

Jód vytvára v štítnej žľaze hormóny, ktoré ovplyvňujú funkciu ďalších orgánov. Regulujú napríklad metabolizmus bielkovín, cukrov aj tukov. Jeho nedostatok sa prejavuje únavou, nesústredenosťou, zníženými reflexmi, pocitom chladu v končatinách či pribúdaním hmotnosti. Vďaka týmto potravinám si však jód dodáte v správnej miere.

Dávka jódu

Odporúčaná denná dávka jódu je podľa odborníkov u dospelých asi 150 mikrogramov. Najväčšiu dávku by si mali dopriať tehotné ženy, ktoré potrebujú denne približne 250 mikrogramov jódu.

U detí je dávkovanie podľa veku. Škôlkari potrebujú denne prijať 90 mikrogramov, žiaci prvého stupňa základnej školy asi 120 až 140 mikrogramov, na druhom stupni 180 mikrogramov. Denná dávka pre tínedžerov a dospievajúcich predstavuje  200 mikrogramov.

Soľ a minerálka

Prvým zdrojom jódu v bežných potravinách je obyčajná soľ. V 5 gramoch soli je približne 150 mikrogramov jódu.  Ak toľko nesolíte, kúpte si Vincentku, v tej je jódu požehnane, preto by ste to ani s jej pitím nemali preháňať. V 100 ml sa totiž nachádza až 523 mikrogramov jódu.

Mliečne výrobky

Ďalším zdrojom jódu v potravinách sú niektoré mliečne výrobky. V samotnom mlieku je na dve deci 50 mikrogramov jódu. V klasickom balení tvarohu prijmete zas 90 mikrogramov. Jód obsahuje aj vajce, v jednom je asi 15 mikrogramov. Ak si k tomu dáte ešte aj brokolicu, ktorá má na 100 gramov až 15 mikrogramov jódu, zistíte, že odporúčanú dennú dávku dokážete ľahko dosiahnuť aj prirodzeným stravovaním a ani vás to nestojí toľko námahy.

Ak teda chcete užívať jód preventívne, urobte to pomocou dobre vyskladaného jedálneho lístka. Pridať môžete aj morské ryby a riasy, čím získate nielen pestrú stravu, ale istotu, že máte na tanieri jódu dostatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok