Ružová čokoláda nemá svoj odtieň vďaka chemickým farbivám: Ruby je prírodná a zdravá

TA3/zm
7.3.2022 08:00

Určite ste aj vy zaznamenali ružovú čokoládu a lámete si hlavu, ako je možné, že by kakaové bôby mali túto farbu. Výrobcovia sa totiž dušujú, že ide o prírodný produkt a ruby farba nevzniká pomocou chemicky pridaných ingrediencií.

Ružová čokoláda nemá svoj odtieň vďaka chemickým farbivám: Ruby je prírodná a zdravá
Profimedia

Možno ste ju použili pri vianočnom pečení alebo dostali na Valentína. No ak ružovú čokoládu ruby ešte stále nepoznáte, je najvyšší čas zoznámiť sa. Možno vďaka tomu budete mať počas blížiacej sa Veľkej noci na stole farebné sladkosti.

Ružové kakaové bôby

Klasická čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, a ak je ruby prírodná, napadne vám otázka, či existuje aj rastlina, ktorá má ružové zafarbenie. A veru existuje. Nejde pri tom o žiaden iný druh bôbov, ako sú tie klasicky. Keďže s nimi nepracujeme, nevieme, že pri spracovaný majú tendenciu zružovieť všetky kakaové plody, respektíve rozpolený surový bôb má tiež tento odtieň. Pri vzniku čokolády ruby tak stačilo len vymyslieť, ako tento proces zafixovať. Odpoveď na najčastejšiu otázku, či ide skutočne o prírodnú sladkosť je teda týmto zodpovedaná, aj keď jej príprava je výrobné tajomstvo.

Hoci u nás je ružová čokoláda hitom posledných rokov, v skutočnosti vznikla už v roku 2009, kedy si ju dala patentovať firma Barry Callebaut a odvtedy stráži svoje výrobné tajomstvo a surovinu dodáva ďalším čokoládovniam.

Ovocná chuť

Ak ste už ruby čokoládu ochutnali, mohla vás prekvapiť jej ovocná chuť. Kde sa vzala? Keď dochádza ku fermentácii kakaových bôbov, na udržanie ružovej farby sa vraj používa kyselina citrónová. A práve vďaka nej má táto sladkosť sviežu chuť, ktorá sa s klasickou čokoládou nedá veľmi porovnať. Má smotanovú konzistenciu, chuťovo je skôr horkastá, ale pritom sladká. Odborníci sa zhodujú, že najviac na jazyku pripomína bieli čokoládu s malinami.

Ruby na pečenie

Cenovo sa ružová tabuľka pohybuje vo výrazne vyšších sumách ako klasická mliečna či horká čokoláda, a tak ju zvyčajne nezjeme na posedenie, ale radšej si ju šetríme na zdobenie koláčov.     

Ale pozor! Ak sa rozhodnete použiť ju pri pečení a budete chcieť ruby roztopiť, rozhodne to nerobte s tukom, ako sme zvyknuté pri klasickej čokoláde.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok