Zoznámte sa s novou prezidentkou: Maďarsko povedie po prvýkrát žena, Katalin Nováková

TA3/zm
12.3.2022 10:00

Bývalá ministerka pre rodinu sa vo štvrtok stala prezidentkou Maďarska. 44- ročná Katalin Nováková reprezentuje novú generáciu politikov a je nie len prvou ženou v čele štátu, ale aj najmladšou prezidentkou v rámci Európskej únie.

Zoznámte sa s novou prezidentkou: Maďarsko povedie po prvýkrát žena, Katalin Nováková
Profimedia

Tmavovláska má za sebou skutočne raketový kariérny rast. Katalin Nováková sa v politike po prvýkrát objavila v roku 2010, kedy sa stala poradkyňou ministra a neskôr splnomocnenkyňou vlády pre frankofónne záležitosti. Potom prešla na ministerstvo ľudských zdrojov a v roku 2014 presedlala na ministerstvo pre rodinu. Koncom minulého roka sa stala prezidentskou kandidátkou strany Fidesz a voľby vo štvrtok 10. marca napokon vyhrala.  

Ceremoniálna rola

V Maďarsku si hlavu štátu nevolia občania, ale hlasuje o nej parlament. Keď sa Katalin Nováková stala minulý rok kandidátkou dominantnej strany Fidesz, ktorá má v parlamente väčšinu, jej víťazstvo sa vopred dalo očakávať. Navyše, prezident má u našich južných susedov ceremoniálnu rolu. Napriek tomu ide o veľké gesto a zásadnú symboliku ženy prezidentky. Maďarsko je totiž krajinou s druhým najnižším počtom žien v politike v rámci Európskej únie.

Katalin Nováková Profimedia

Vzor žien

Katalin Nováková má, minimálne medzi ženským obyvateľstvom, veľké sympatie. Podarilo sa jej skĺbiť materstvo s kariérou. S manželom Istvanom Veresom vychováva tri deti. Popri tom vyštudovala medzinárodné vzťahy a právo vo Francúzsku i Amerike, dohovorí sa plynule štyrmi jazykmi – francúzsky, anglicky, španielsky a nemecky - a stelesňuje tak ideál ženy. Medzi politickými kolegami je zas rešpektovaná pre jasné formulované myšlienky, lojalitu a vodcovský talent.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok