Ženy v politike: Fínka Sanna Marinová je najmladšou premiérkou na svete

TA3/zm
6.1.2022 10:00

V roku 2019, vo svojich 34 rokoch, bola Sanna Marinová vymenovaná za premiérku Fínska. Stala sa tak najmladšou ženou na svete v tejto pozícii. Mladší od nej bol už len mužský kolega – rakúsky predseda vlády Sebastian Kurz.

Ženy v politike: Fínka Sanna Marinová je najmladšou premiérkou na svete
Profimedia

Životný príbeh fínskej premiérky stojí za povšimnutie bez ohľadu na jej politickú kariéru. Sanna Marinová vyrastala v dúhovej rodine, randila len s jediným mužom a v jej vláde jednoznačne prevažujú ženy.

Mama a mama

Sympatická tmavovláska vyrastala v rozvedenej rodine bez otca. Podobný osud má mnoho detí, no Sannina mama si po krachu manželstva s alkoholikom nenašla nového partnera, ale partnerku. Dospievanie v „dúhovej rodine“ formovalo mladú Fínku aj v ďalšom životnom smerovaní. Sanna dnes hovorí, ako si uvedomovala, že nemôže o svojich mamách hovoriť v spoločnosti otvorene. Necítila sa pochopená, čo bol jeden z dôvodov, prečo chcela v mladosti vstúpiť do politiky a zmeniť svet. Bojovať proti diskriminácii a bojovať proti sociálnym rozdielom, keďže sama vedela, aké je to vyrastať vo finančnej neistote. Jej mama bývala vždy v prenajatých bytoch a pomerne často sa sťahovali.

Prvenstvá

Prvenstvo Sanne Marin nepatrí len v tom, že bola do funkcie premiérky Fínska vymenovaná ako najmladšia žena na svete. Bola tiež prvou z rodiny, ktorá sa rozhodla študovať a dokončila vysokú školu. Zámer niečo dosiahnuť bol u nej zjavný už v mladom veku. Univerzitu v Tampere úspešne ukončila v roku 2017, o dva roky na to už bola premiérkou a medzitým stihla ešte porodiť dieťa.  

Sanna Marin Profimedia

Na post premiérky ju menovali v decembri 2019, na ktorom vystriedala Antti Rinneho po jeho rezignácii. Stala sa tak najmladšou na svete na tomto poste a zároveň prvou ženou štátu vymenovanou do tejto funkcie. Jednotky má ešte v jednom poradovníku. Sanna Marinová je ako žena jedenástou úradujúcou premiérkou na svete celkovo, bez ohľadu na vek.

Obklopená ženami

Sanna je chodiacou reklamou na ženstvo. Platí to aj o jej politickej kariére. Vedie „ženskú“ koalíciu a zúčastneným stranám vládnu štyri ženy: Li Anderssonová vedie Ľavicový zväz, Maria Ohisalová Zelený zväz, Anna-Maja Henriksonová Švédsku ľudovú stranu a Katri Kulmnuniová Fínsky stred.

Sanna Marin Profimedia

Ďalšou „ženskou nálepkou“, ktorú Sanna nosí je pracujúca matka. V januári 2018 sa jej narodila dcérka Emma, v decembri 2019 už zasadla do premiérskeho kresla. Zaujímavosťou je, že so životným partnerom, bývalým futbalistom Markusom Räikkönenom, papier vôbec nepotrebovali. Dvojica spolu randila od premiérkinej  osemnástky, no svadba sa nekonala po narodení dcéry, ale až po nastúpení do úrady. Dvojica si po rokoch svoje áno povedala v auguste 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok