Nikdy nezadržiavajte kýchanie, takéto by boli následky

TA3/bd
10.3.2022 20:00

Boli časy, keď bolo kýchanie považované v určitých situáciách na verejnosti (napríklad v kine alebo počas prejavu) za neetické správanie.

Nikdy nezadržiavajte kýchanie, takéto by boli následky
FreePik

Kýchanie je spôsob, akým telo odstraňuje dráždivé látky, ako sú baktérie, peľ alebo prach, z nosa a hrdla. A môže byť dosť silný a vypudiť z nosa desaťtisíce kvapiek rýchlosťou až 1,6 km za hodinu. Ukázalo sa, že zadržiavanie kýchania má potenciálne negatívne vedľajšie účinky a niektoré z nich môžu byť vážne. Uzavretie dýchacích ciest počas kýchania môže spôsobiť až 20-krát väčší tlak na vaše dýchacie cesty. Aj toto sú dôvody, prečo by zastavenie kýchania mohlo byť zlým nápadom a čo by ste mali namiesto toho urobiť.

kychanie FreePik

 1. Bolesť hrudníka

Zadržanie sily kýchania môže viesť k pocitu plnosti v hrudi. Vyvíjate tlak na bránicu, sval na hrudníku, ktorý nám pomáha dýchať. Môžete teda pociťovať tlak v hrudníku a rebrách. Nejde o nič nebezpečné, ale ani o žiaden príjemný pocit. 

2. Prasknutý ušný bubienok

Prasknuté ušné bubienky sú skutočnosť. Aj keď nejde o najpravdepodobný účinok kýchania. Náš nos a uši sú spojené Eustachovou trubicou. Ak zadržíte kýchanie, dôjde k zvýšenému tlaku v nose, ktorý sa presunie do ucha cez Eustachovu trubicu, čo by mohlo viesť k traume bubienka.

ucho FreePik

3. Infekcia ucha

Kýchate, pretože ste prechladnutí? Je možné, že hlien naplnený vírusmi alebo baktériami môže prechádzať z nosa, cez Eustachovu trubicu a do uší. To by mohlo pripraviť pôdu pre infekciu stredného ucha.

4. Prasknutá krvná cieva

Kýchanie vyvíja veľký tlak a pokus o jeho zadržanie môže spôsobiť prasknutie kapiláry v očiach, nose alebo ušnom bubienku. Výsledkom je červená škvrna na očnej buľve alebo dokonca slabšie krvácanie z nosa. 

kychanie FreePik

5. Iné vážnejšie problémy

Zadržiavanie kýchania by vám mohlo spôsobiť nepríjemné pocity alebo aj zranenie. Boli publikované správy o silnom kýchnutí spôsobujúcom aneuryzmy alebo vypuklé krvné cievy v mozgu. Násilné záchvaty kýchania boli tiež spojené so zlomeninami hrtana alebo hrdla,. 

Čo robiť namiesto toho?

Ak musíte bezpodmienečne zadržať kýchanie, snažte sa nedržať nosové dierky príliš pevne. To povedie k vyššiemu tlaku v nose a zvýšeniu nepohodlia. 

Témy: Hrudník
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok