Európska centrálna banka ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené, sú na rekordnom minime

TA3 TASR
10.3.2022 14:11

Európska centrálna banka vo štvrtok ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené, na rekordnom minime.

ECB Európska centrálna banka odvod ekonomika 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Rada guvernérov ale upravila plánované nákupy aktív v rámci programu APP a vyhlásila, že "podnikne akékoľvek potrebné kroky" spojené s jej mandátom v oblasti inflácie, ktorá sa pre vojnu na Ukrajine zrýchľuje. 

Kľúčový úrok tak zostáva na úrovni 0 %. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 % a depozitná sadzba na úrovni -0,50 %. Rada guvernérov tiež potvrdila, že na konci marca 2022 ukončí núdzový pandemický program nákupu aktív PEPP. Ak inflácia neklesne dostatočne rýchlo, do leta postupne ukončí všetky nákupy aktív. 

Guvernéri pritom upravili plán nákupu v rámci programu APP na 40 miliárd eur v apríli, 30 miliárd eur v máji a 20 miliárd eur v júni. Uviedli, že kalibrácia nákupov v 3. štvrťroku bude závisieť od údajov z eurozóny a bude odrážať meniace sa hodnotenie výhľadu regiónu. "Ak prichádzajúce údaje podporia očakávanie, že strednodobý inflačný výhľad neklesne ani po ukončení našich čistých nákupov aktív, Rada guvernérov uzatvorí čisté nákupy v rámci APP v 3. štvrťroku," uvádza sa vo vyhlásení.

Ruská invázia na Ukrajinu a špirálovitý rast cien energií zmenili ekonomické vyhliadky eurozóny. Predstavitelia ECB tak stoja pred ťažkou úlohou a musia previesť euroregión cez novú krízu. Banka bola pritom pripravená urobiť ďalší krok smerom k "normalizácii" svojej menovej politiky – ukončením programu nákupu aktív z obdobia krízy a postupným zvyšovaním úrokových sadzieb zo záporného pásma.

Namiesto toho vypuknutie vojny pred bránami eurozóny dalo inflácii nový impulz a ohrozilo opatrné zotavovanie sa ekonomiky z pandémie nového koronavírusu. Inflácia v eurozóne sa vo februári vyšplhala na nové historické maximum 5,8 %, čo je výrazne nad dvojpercentným cieľom ECB. Rekordná inflácia a vplyv vojny budú zahrnuté v nových prognózach.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová vo svojej prvej reakcii na inváziu uviedla, že centrálna banka "podnikne akékoľvek potrebné kroky" na stabilizáciu ekonomiky eurozóny. Trhy a analytici teraz vyčkávajú na jej vystúpenie, aby zistili, čo by to mohlo znamenať v praxi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok