Vojna na Ukrajine zasiahne ekonomiku horšie ako pandémia, varuje šéf Volkswagenu

TA3 TASR
10.3.2022 13:16

Ekonomické škody spôsobené dlhotrvajúcou vojnou na Ukrajine môžu byť horšie ako škody spôsobené pandémiou nového koronavírusu. Uviedol to generálny riaditeľ automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess v rozhovore pre noviny Financial Times.

Volkswagen logo 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Hrozba vyplývajúca z tejto vojny pre Nemecko a Európu je obrovská, skonštatoval Diess a poukázal na riziko "obrovského zvýšenia cien, nedostatku energií a inflácie".

Tieto obavy sa už odrazili v prudkom poklese hodnoty eura od invázie Ruska na Ukrajinu, keďže investori na trhu predpokladajú, že negatívny vplyv konfliktu na ekonomiky povedie k vykoľajeniu plánov Európskej centrálnej banky (ECB) na normalizáciu menovej politiky v čase, keď je pandémia na ústupe.

Diessove varovania prichádzajú pár dní po tom, ako bola najväčšia európska automobilka VW nútená pre nedostatok komponentov prerušiť v Nemecku výrobu niektorých modelov, napríklad Porsche Taycan, keďže dodávky elektrických rozvodov a zväzkov dostáva skupina z Ukrajiny.

VW už zastavil výrobu vo vlastnej továrni v ruskej Kaluge a v Nižnom Novgorode. Nemecký koncern je jednou z mnohých globálnych firiem, ktoré ukončili výrobu v Rusku pre sankcie EÚ a USA, ktoré takmer znemožňujú spoľahlivý dovoz dielov do ich tovární. Ruské prevádzky VW sú však menšie v porovnaní s inými európskymi závodmi. VW je tiež najväčším súkromným zamestnávateľom v Nemecku.

Diess je podľa vlastných slov za "maximálne sankcie" voči Rusku, ale vyzval tiež na rýchle obnovenie rokovaní. „Pre spoločnosť, ako je Nemecko, závislú od ruských energií, surovín - ak si predstavíte scenár, v ktorom prerušíme obchodné vzťahy s Ruskom, čo pravdepodobne budeme musieť urobiť, ak tento konflikt neprestane - nebudeme môcť viac nakupovať energiu, a to povedie k situácii, ktorá by mohla výrazne ovplyvniť Európu a Nemecko,“ povedal Diess. 

Jeho argumenty sa zhodujú s argumentmi kancelára Olafa Scholza, ktorého vláda začiatkom tohto týždňa odmietla súhlasiť s návrhom USA a Británie na zákaz dovozu ruských energií z dôvodu nedostatku krátkodobých alternatív.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok