Vášne sú príliš silné. Ruskí športovci by mali na čas ostať bokom, myslí si Barteková

TA3
11.3.2022 07:00

Sankcie proti Rusku zasiahli všetky oblasti života. Okrem bankovníctva a hospodárstva zasiahli aj šport, ktorý by už z princípu mal byť apolitický. Sankcie v športe spôsobili, že ruské družstvá budú vylúčené zo svetových súťaží vo futbale a hokeji. Vylúčenie sa týka aj krasokorčuľovania, cyklistiky, tenisu a mnohých ďalších odvetví. O tejto téme sme hovorili s olympioničkou a členkou medzinárodného olympijského výboru Dankou Bartekovou.

Vášne sú príliš silné. Ruskí športovci by mali na čas ostať bokom, myslí si Barteková
TASR/AP

Odnesú to športovci

Prezident medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach sa vyjadril, že v prípade prímeria na Ukrajine nezruší sankcie voči Rusku, ale proti ruskému olympijskému výboru neboli prijaté žiadne ďalšie sankcie, pretože nenesie zodpovednosť za inváziu. "Nie je za to zodpovedný ruský ľud ani športovci," povedal.

Medzinárodný olympijský výbor nezavádza sankcie, ale ochranné opatrenia, spresnila Barteková. Výboru teda nejde o potrestanie Ruska, ale o opatrenie, aby bola zachovaná integrita športového hnutia. Barteková bola podľa svojich slov prekvapená, v akom emotívnom jazyku boli sformulované opatrenia voči Rusku. 

"Dilema spočívala v tom, že ak potrestáme vládu tým, že zabezpečíme, aby sa športovci nemohli zúčastniť na pretekoch, tak to samozrejme odnesú tí športovci," skonštatovala Barteková. Drvivá väčšina ruských športovcov sa pritom na vojne nepodieľa. Prezident Bach kroky olympijského výboru vysvetlil tak, že ani ukrajinskí športovci si nevybrali, nepodieľali sa na politike svojej krajiny, ale vojna ich zasiahla.

Zlé a horšie

"Viem, že mnohé národné olympijské výbory deklaratívne vyjadrili názor, že pokiaľ ruskí športovci pôjdu na preteky, oni sa jednoducho nezúčastnia. Hrozili v podstate bojkotom a v tom prípade by hrozilo, že olympijské hnutie by stratilo svoju podstatu a univerzálnosť," povedala Barteková. Ide podľa nej o situáciu, kde sa rozhoduje medzi zlým a horším.

Barteková povedala, že už došlo aj k prípadom, keď boli ruskí športovci terčom najmä verbálnych útokov. "Možno je na čas dobré, že sa vášne zo športového poľa odsunú," myslí si olympionička. V súčasnej situácii je podľa nej lepšie, ak ruskí a bieloruskí športovci ostanú istý čas bokom.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok