Dodávky plynu budú v tejto vykurovacej sezóne pokračovať bez obmedzení, oznámil Sulík

TA3 TASR
10.3.2022 13:23

Tranzit ruského plynu cez Slovensko je v ostatných dňoch vyšší ako začiatkom roka a vzhľadom na blížiaci sa koniec zimy je v podzemných zásobníkoch pre slovenských odberateľov plynu dostatok. Dodávky zemného plynu pre podniky a domácnosti budú preto pokračovať bez obmedzení, uviedol vo štvrtok na stretnutí s novinármi minister hospodárstva Richard Sulík.

Juraj Droba o regionálnych volbách
TA3 / David Duducz

Problém by podľa ministra nastal, keby sa Európska únia v reakcii na napadnutie Ukrajiny Ruskom rozhodla zrušiť odber ruského zemného plynu, alebo keby Rusko dodávky zastavilo. Je síce možné ruský plyn nahradiť dodávkami skvapalneného zemného plynu z iných častí sveta, no iba pre potreby Slovenska by bola treba jeden tanker so skvapalneným plynom týždenne. 

Na bezproblémovú náhradu ruského plynu pre celú Európu tak v súčasnosti podľa ministra nie sú vybudované technické kapacity. Slovenské zásobníky plynu sú v súčasnosti naplnené na necelú štvrtinu.  

Nie je v nich však iba plyn pre slovenských spotrebiteľov, ale využívajú ich aj zahraničné firmy. Pre vlastnú spotrebu má Slovensko vyčlenený jeden zásobník, a to v českých Dolních Bojanovicích v okrese Hodonín. V tomto zásobníku je rezervná zásoba plynu pre chránených spotrebiteľov na 30 dní.

Rezort hospodárstva sa usiluje o diverzifikáciu dodávateľov zemného plynu a v súčasnosti rokuje o možnej spolupráci pri dodávkach plynu aj s Egyptom. Na nahradení ruského plynu inými dodávateľmi alebo inými zdrojmi energie pracuje aj Európska komisia. Celá Európa by podľa EK mohla bez výrazných obmedzení odpojiť od ruského plynu do roku 2030.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok