Británia rozšírila protiruské sankcie o ďalších oligarchov. Medzi nimi je aj majiteľ klubu Chelsea

TA3 TASR
10.3.2022 10:54

Británia rozšírila protiruské sankcie o zoznam siedmich oligarchov, ktorým budú v ostrovnom kráľovstve zmrazené aktíva. Sú medzi nimi majiteľ futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič či ruský miliardár Oleg Deripaska, ktorý je známy dobrými vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Abramovič klub predať nemôže

Roman Abramovič nemôže tak narábať so svojim majetkom a predať klub. Vyplýva to z dokumentu, ktorý vo štvrtok zverejnila britská vláda.  Abramovič previedol správcovstvo klubu na charitatívnu organizáciu, klub momentálne funguje iba na základe špeciálnej licencie. Nemôže podpisovať nové kontrakty s hráčmi, predávať vstupenky, ani reklamné predmety. 

Majiteľ Chelsea pyká za inváziu Ruska na Ukrajinu. "Abramoviča sme identifikovali ako prokremeľského oligarchu. Je dlhodobo v spojení s osobami, ktoré sa priamo podieľajú na destabilizácii Ukrajiny. Táto asociácia pre neho znamenala zisk finančných a materiálnych výhod," píše sa vo vládnom dokumente, ktorý zverejnil aj The Guardian.  

Chelsea kúpil ruský podnikateľ, ktorý má aj izraelský a portugalský pas, v roku 2003. Počas jeho éry klub päťkrát vyhral anglickú Premier League a v rokoch 2012 a 2021 triumfoval v najprestížnejšej európskej súťaži Lige majstrov. 

Sankcie zasiahnu aj ďalších oligarchov

Vo štvrtok o tom informovali agentúra AFP a televízia Sky News. Na britskom zozname figuruje aj generálny riaditeľ ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečina a šéf plynového koncernu Gazprom Alexej Miller, uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.  

Televízia Sky News spresnila, že sankcie vrátane zákazu cestovania do Británie sa týkajú tiež generálneho riaditeľa ruskej VTB Bank Andreja Kostina a šéfa ruskej energetickej spoločnosti Transnefť Nikolaja Tokareva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok