Ruská ekonomika zažíva šok, povedal hovorca Kremľa. Západné sankcie označil za ekonomickú vojnu

TA3 ČTK
10.3.2022 10:41

Ruská ekonomika zažíva šok kvôli vonkajším vplyvom, Moskva prijíma kroky, aby im dokázala čeliť, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters.

Hrozby USA nás už unavujú, vyhlásil Peskov. Ocenil však, že Biden chce ďalej rokovať
TASR/AP

Rozsiahle sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné štáty kvôli útoku ruskej armády na Ukrajinu, nazval bezprecedentnou ekonomickou vojnou. "Naša ekonomika teraz zažíva šokový vplyv a má to negatívne dôsledky, ale budú minimalizované," povedal Peskov. Súčasné obdobie opísal ako turbulentné a dodal, že Moskva už prijala opatrenia, ktoré situáciu upokoja a stabilizujú.

"Je to úplne bezprecedentné. K ekonomickej vojne, ktorá voči našej krajine vypukla, ešte nikdy predtým nedošlo. Takže je veľmi ťažké čokoľvek predpovedať," povedal hovorca Kremľa.

Západné krajiny po ruskom útoku na Ukrajinu prijali voči Moskve tvrdé sankcie, v dôsledku ktorých napríklad strmo klesla hodnota rubľa. Ruská centrálna banka tiež nemá k dispozícii veľkú časť svojich zahraničných rezerv. Okrem ruského finančného systému mieria postihy aj činiteľov a ruských oligarchov. Británia a USA tiež oznámili, že chcú prerušiť import ruskej ropy a plynu, v EÚ na podobnom kroku nepanuje zhoda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok