Dodanie stíhačiek F-16 sa oneskorí, prvé prídu v roku 2024. Dôvodom omeškania je aj nedostatok čipov

TA3 TASR
10.3.2022 10:32

Dodanie stíhacích lietadiel F-16 pre Slovensko sa približne o rok oneskorí. Prvé stíhačky by tak po novom mali prísť v prvej polovici roka 2024. Ministerstvo obrany SR ubezpečuje, že ochrana vzdušného priestoru SR bude napriek omeškaniu plne zabezpečená.

Potvrdila to hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Upozornil na to Denník N. "Ministerstvo obrany SR dostalo oficiálne stanovisko americkej vlády, ktorá upozorňuje vládu SR na omeškanie v dodávke stíhacích lietadiel F-16 o 12 až 14 mesiacov. Prvé stíhacie lietadlá by teda mali byť dodané v prvej polovici roka 2024," uviedla hovorkyňa.

Dôvodom omeškania je podľa informácií MO SR oneskorenie dodávok od subdodávateľov pre pandémiu ochorenia Covid-19 a tiež nedostatok čipov na svetovom trhu. Ministerstvo ubezpečuje verejnosť, že s oneskorením dodávky sa zodpovedne vyrovná a ochrana vzdušného priestoru bude plne zabezpečená. "Sme vo fáze rokovaní a zvažovania rôznych možností, po vyrokovaní všetkých detailov budeme verejnosť informovať," povedala Kovaľ Kakaščíková.

Zmluva, ktorú podpísalo bývalé vedenie rezortu, podľa ministerstva nehovorí nič o refundácii za oneskorenie dodávok. Minister obrany však o ďalších možnostiach rokuje s americkou stranou, ako doplnila hovorkyňa. 

Výška vzniknutých nákladov na zabezpečenie vzdušného priestoru do dodania nových stíhačiek je podľa rezortu predčasná otázka, keďže ešte sa uskutočňujú rokovania. "Upozorňujeme však, že ruskej strane za starostlivosť o lietadlá MiG-29 platíme 50 až 60 miliónov eur ročne," dodala hovorkyňa.

Výcvik personálu by oneskorenie dodávok nemalo podľa MO SR ovplyvniť. Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Stíhačky by mali Slovensko stáť 1,6 miliardy dolárov. Nahradiť majú ruské stíhačky MiG-29. Minister obrany Jaroslav Naď v kontexte agresie Ruska na Ukrajine avizoval, že SR má záujem zbaviť sa v čo najkratšom čase stíhačiek typu MiG-29, rokuje sa o náhradnej ochrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok