Ministerstvo zdravotníctva ruší posledné epidemické opatrenia. V platnosti naďalej zostáva nosenie respirátora

TA3 TASR
10.3.2022 07:30

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil vo štvrtok nové pravidlá, ktoré reagujú na uvoľnenie pandemických opatrení vládou. Od 14. marca sa rušia kapacitné obmedzenia na hromadných podujatiach i obmedzenia prevádzkových hodín. Nosenie respirátorov bude naďalej povinné, výnimku budú mať napríklad televízni moderátori. Zároveň sa zruší povinné PCR testovanie po prílete na Slovensko z rizikových krajín.

"S účinnosťou od 14. marca 2022 sa rušia vyhlášky, ktoré upravujú pravidlá pre činnosť prevádzok maloobchodu a služieb a organizáciu hromadných podujatí. Znamená to, že všetky prevádzky a hromadné podujatia okrem toho, že fungujú v režime základ, budú od 14. marca bez kapacitných obmedzení alebo obmedzení otváracích hodín," uviedol úrad. 

Povinnosť nosiť respirátor v prevádzkach a na hromadných podujatiach zostáva vo vyhláške k prekrytiu horných dýchacích ciest naďalej zachovaná, pričom výnimkou nie sú ani hromadné podujatia v exteriéri.

Budúci týždeň plánuje Úrad verejného zdravotníctva SR vydať namiesto zrušených vyhlášok usmernenie hlavného hygienika SR pre organizáciu hromadných podujatí a činnosť prevádzok počas pandémie ochorenia Covid-19 na Slovensku.

Povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty sa po novom nebude vzťahovať na osoby vystupujúce na tlačových konferenciách ani na účinkujúcich v spravodajských a publicistických programoch. "Netýka sa to novinárov, ktorí sa na týchto tlačových konferenciách pracovne zúčastňujú," spresnil úrad.

Ruší sa tiež povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom PCR testu pri prílete na Slovensko z rizikových krajín. Vyhlášky vychádzajú z aktualizácie protipandemických opatrení, ktorú schválila vláda v stredu. 

Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že k uvoľneniu opatrení pristupuje po zohľadnení aktuálnej epidemiologickej situácie. Úrad sa s touto argumentáciou stotožňuje. "Pri zhoršení či zlepšení epidemiologickej situácie sa operatívne pristúpi k úprave opatrení," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok