O ruských umelcov zahraničie po invázii nestojí, nad ich kariérami sa vznášajú otázniky

TA3/hm ČTK
10.3.2022 11:00

Aj v najtemnejších dobách studenej vojny cestovali sovietski operní speváci a baletky pravidelne vystupovať na Západ. Tentokrát je však všetko inak: po ruskej invázii na Ukrajinu je bojkot ruských umelcov ďaleko prísnejší. V priebehu jediného týždňa tanečníci, speváci a dirigenti z Ruska zisťujú, že európske a americké koncertné siene a divadlá o ich umenie nestoja. Rušia sa predstavenia, koncerty a angažmány a nad kariérou mnohých hviezd sa vznášajú otázniky.

O ruských umelcov zahraničie po invázii nestojí, nad ich kariérami sa vznášajú otázniky
TASR/Štefan Puškáš (ilustračné)

"Dokonca ani na vrchole studenej vojny sa kultúrna výmena medzi ruskými, americkými a európskymi umelcami neprerušila. Samozrejme, existovalo isté napätie, ale možné to bolo," hovorí Peter Gelb, riaditeľ newyorskej Metropolitnej opery. "To, čo sa deje dnes, je iné, ide to ďaleko za obzory studenej vojny, teraz je to skutočná vojna," dodáva.

Éra izolácie sa vracia

Gelb, ktorý bol len niekoľko dní pred začiatkom invázie na Ukrajinu v Moskve, kde dohadoval vystúpenie baletu Veľkého divadla (Bolšoj tetr), vie, o čom hovorí. Ešte v časoch sovietskeho zväzu ako agent zastupoval amerického klaviristu ruského pôvodu Vladimira Horowitza a organizoval jeho turné v ZSSR v 80. rokoch. Pri návrate do vlasti nakrúcal i koncert legendárneho violončelistu Mstislava Rostropoviča.

Ukážkou "mäkkej sily" Sovietskeho zväzu bolo i západné turné baletných súborov, ktoré sa začalo už v 50. rokoch, i keď za prísneho dohľadu hostiteľov a sovietskych agentov. Niektoré z týchto turné vstúpili do histórie: napríklad balet Veľkého divadla v Londýne v roku 1956 alebo prvé turné baletu Mariinského divadla do Paríža v roku 1961, v priebehu ktorého emigroval na Západ tanečník Rudolf Nurejev. Svojich kultúrnych emisárov vysielal i Západ a po páde Sovietskeho zväzu boli styky čím ďalej intenzívnejšie. Ruskí tanečníci sa stali súčasťou súborov od New Yorku po Miláno a v roku 2011 sa udialo niečo kedysi nemysliteľného - Američan David Hallberg sa stal sólistom baletu Veľkého divadla.

Teraz sa však éra kultúrnej izolácie vracia. "V kontexte brutality proti nevinným ľuďom už teraz nemôžeme v spolupráci pokračovať," domnieva sa Gelb. Za pravdu mu dávajú rozhodnutia kultúrnych inštitúcií po celom svete. Metropolitná opera ukončila spoluprácu s Veľkým divadlom a bude bojkotovať všetkých umelcov, ktorí zastávajú proputinovské postoje. Podobné rozhodnutia urobila aj parížska opera alebo madridská opera Teatro Real, tohtoročné predstavenie ruského baletu v Londýne bola zrušené.

Rušia svoje vystúpenia

Hnev sa obrátil obzvlášť proti dvom hudobným superstar, ktoré sú považované za Putinových podporovateľov. Dirigent Valerij Gergijev musel opustiť post šéfa Mníchovských filharmonikov a za personu non grata ho považuje mnoho divadiel i jeho vlastný agent. Sopranistka Anna Netrebková, medzinárodná kráľovná opery, ruší svoje vystúpenia. Bývalý riaditeľ parížskej filharmónie Laurent Bayle si myslí, že títo umelci už veľa príležitosti mimo Rusko nedostanú. Najmä vo chvíli, kedy je Čína stále uzavrená pre koronavírusové reštrikcie. "Zostanú vo vlasti. Tri štvrtiny ich pracovného kalendára sú teraz diskutabilné," hovorí Bayle.

Keby súčasná vojna skončila dlhodobú okupáciu Ukrajiny, potom je podľa neho isté, že už nikto nedovolí ďalej pozývať umelcov z Ruska. S výnimkou môžu počítať len tí, ktorí sú sami obeťami Putinovho režimu alebo sa mu otvorene postavili. Štátom podporované inštitúcie ako Veľké alebo Mariinské divadlo s privretím oka rozhodne počítať nemôžu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok