Diéta dobrej nálady: Schudnete s úsmevom na tvári, pokojne aj s čokoládou v ruke

TA3/zm
3.3.2022 16:00

Vychádzajme z predpokladu, že ak je žena hladná, tak nie je príjemná. Diétovanie je všeobecne preto náročným obdobím nie len pre nás, ale aj pre naše okolie. Existuje však spôsob, ako zredukovať váhu a pritom netrpieť hladom a nervozitou. Diéta dobrej nálady.

Diéta dobrej nálady: Schudnete s úsmevom na tvári, pokojne aj s čokoládou v ruke
Pexels/Tara Winstead

Niektoré jedlo v nás vyvoláva úsmev, pri inom sa doslova mračíme. Len škoda, že dobrú náladu máme zvyčajne, keď si doprajeme niečo sladké, a to sa veľmi nezlučuje s chudnutím. Existuje však riešenie v podobe naozaj netradičnej diéty.

Jedlom k úsmevu

Je vedecky dokázané, že jedlo má vplyv na našu psychiku. Serotonín a dopamín ovplyvňujú dobrú náladu a spánok, a niektorými potravinami môžete podporiť ich tvorbu v mozgu. Na základe týchto faktov a 25 – ročnej praxe vyvinula americká doktorka Susan Kleiner „The Good Mood Diet“, teda diétu dobre nálady.

Podstatou je kombinácia vhodných jedál, vďaka ktorým tvorba hormónov šťastia nepoklesne, ale namiesto toho pôjde dole ručička na váhe. Samozrejme, ako pri každom chudnutí, aj tu odborníčka apeluje na pohyb a celkovo zdravý životný štýl, pretože i tie súvisia s hormonálnou činnosťou organizmu, na základe ktorej sa buď cítime dobre, alebo zle.

Smutné potraviny

Aby sme však prešli do praxe, doktorka Susan Kleiner urobila zoznam povolených a zakázaných jedál. Tým druhým dajme pokojne názov smutné potraviny, pretože počas tejto diéty by ste sa im mali vyhýbať, alebo ich do značnej miery minimalizovať.

Patria sem jedlá s rafinovaným cukrom, alkohol, káva a kofeín celkovo, tučné mäso a vyprážané pokrmy. To zas nie je také hrozné, aby ste ich na čas nedokázali vynechať.

Odborníčka ďalej vysvetľuje, že hoci cukor, alkohol alebo koefín dokážu na chvíľu vyvolať pocit šťastia a radosti, ich efekt je len dočasný. Úplne rozumie tomu, že ak má žena zlý deň, najradšej siahne po koláčiku alebo pohári červeného. No všetky vieme, že sa nám to nestačí a problematické pocity aj tak vyplávajú na povrch.

Šťastné potraviny

Ak sa rozhodnete diétu dobre nálady vyskúšať, na jedálnom lístku by sa vám mali objaviť banány a bobuľové ovocie, ďalej tmavozelená a oranžová zelenina, potom ešte aj cesnak, zázvor, vajíčka, orechy, sója či tofu. Z mäsa je odporúčané len morčacie a z pečiva iba celozrnné obilniny.

Všetky tieto potraviny ovplyvňujú tvorbu serotonínu v tele a nemajú vplyv na váhu. Teda majú, ale pozitívny. Špeciálne banán by ste si mali dať vždy, keď ste v strese, pretože obsahuje horčík a draslík, ktoré upokojujú nervy.

Dvojfázová diéta

Od nákupného zoznamu však poďme ku konkrétnym krokom, ako diéta dobrej nálady prebieha. Prvé dva dni sa sústreďte na to, aby ste z jedálneho lístka odstránili smutné potraviny. Zatiaľ nemusíte robiť viac, skrátka si len odopriete kávu, alkohol alebo sladkosti. Táto fáza sa volá „urýchlenie dobrého pocitu“. Okre iného ide o jej psychologický vplyv.

Druhou časťou je „fáza skvelého pocitu“ v ktorej prichádza to najlepšie. Zakázaných potravín ako je čokoláda alebo víno sa nemusíte vzdať, len ich počas tohto obdobia musíte mať pod kontrolou a vybrať si len jedno zhrešenie, aj to v malom množstve. Inak sa stravujete podľa zoznamu šťastných potravín. Doktorka neuvádza, ako dlho by mala trvať aj preto, že je to podľa nej udržateľný životný štýl, ktorého sa nemusíte vzdať už nikdy.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok