Krásna podľa ajurvédy: Pre dokonalú pokožku vám postačí med, pomaranč alebo maslo

TA3/zm
22.11.2021 16:00

Ajurvédska medicína prepája stav tela i mysle, a tak dokáže divy nielen so zdravím. Psychika častokrát súvisí aj so stavom našej pokožky, preto ak nie ste spokojné s pleťou, aplikujte nasledujúce rady.

Krásna podľa ajurvédy: Pre dokonalú pokožku vám postačí med, pomaranč alebo maslo
Pexels/ROMAN ODINTSOV

Ajurvédska medicína, pochádzajúca z juhu Indického polostrova, spočíva v čistote a jednoduchosti, aspoň čo sa starostlivosti o pokožku týka. Vyskúšajte ich jednoduché rady, ako si udržať tvár dlho mladú a sviežu.   

Pomarančová pleťová voda

Rady si pripravujete domáce pleťové masky či toniká? V takom prípade vyskúšajte silu pomaranča, ktorý je bohatý na vitamín C, ktorý aktuálne pokožka potrebuje. Postup je jednoduchý. Vytlačte si každý večer polovicu čerstvého pomaranča a namiesto vypitia šťavy ju aplikujte na vatový tampón a prechádzajte ním po tvári, aby sa napila vitamínov. Odstránite tým mastenie aj tvorbu akné.

Maslo ghee na oči

Určite ste o ňom už počuli, ale zrejme v kontexte varenia. Maslo ghee je však skvelým pomocníkom aj v kúpeľni. Podľa ajurvédy ho môžete používať na odličovanie očí. Jednak si výborne poradí so špirálou, linkami či tieňmi, no zároveň prospeje tenkej pokožke okolo očí. Ghee zabraňuje tvorbe vrások, na to však odličovaní nepostačí. Urobte si z masla obklad, ktorý necháte pod vatovými tampónmi na očiach pôsobiť aspoň pätnásť minút.

Feniklový čaj na tvár

Aj slovenská medicína pozná silu feniklu, avšak ajurvéda používa čaj z neho pripravený celkom inak. Funguje ako obklad na oči, ak sú unavené a s vačkami. Rovnako výborne tonizuje pokožku a pôsobí tiež ako prevencia pred tvorbou vyrážok. Používajte vždy studený feniklový čaj, ale nie ľadový z chladničky.

Med s citrónom na pigmentáciu

Ak vás trápia pigmentové škvrny, vyskúšajte sa ich zbaviť najskôr prírodnou cestou. Recept je podľa ajurvédy jednoduchý, zmiešajte med so šťavou z citróna. Docielite tým farebné zjednotenie pleti a zároveň silnú hydratáciu. Lepkavú masku by ste mali na tvár aplikovať pravidelne, aspoň dvakrát za týždeň, aby sa dostavili výsledky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok