Švédsko a Fínsko sa v prípade napadnutia spoliehajú na obranu EÚ, hovorí Anderssonová

TA3 TASR
8.3.2022 21:54

Švédsko a Fínsko sa v prípade vojenského útoku budú spoliehať na klauzulu o spoločnej obrane Európskej únie. V utorok to oznámila švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Zároveň vyhlásila, že žiadosť jej krajiny o vstup do Severoatlantickej aliancie by mohla destabilizovať súčasnú bezpečnostnú situáciu v Európe.

Švédsko a Fínsko sa v prípade napadnutia spoliehajú na obranu EÚ, hovorí Anderssonová
TASR/AP

Anderssonová dva dni pred summitom lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles informovala, že Švédsko a Fínsko napísali spoločný list, v ktorom pripomenuli členským štátom deklaráciu EÚ o solidarite v článku 42 Lisabonskej zmluvy. Tá vyžaduje, "aby štáty EÚ podporili štát čeliaci ozbrojenému útoku a pomohli mu všetkými možnými prostriedkami," dodala švédska premiérka.

Presná povaha deklarácie solidarity EÚ z roku 2009, ktorá je novšia ako článok 5 Severoatlantickej zmluvy, zostáva nejasná – rovnako ako to, či je klauzula pre členské štáty záväzná, konštatuje AFP. Predsedníčka Európskej Komisie Ursula von der Leyenová pripomenula ešte počas februárovej návštevy Fínska existenciu doložky EÚ o spoločnej obrane a zdôraznila potrebu úplnej solidarity v prípade aktivovania klauzuly.

Vstup má podporu verejnosti

Fínsky prezident Sauli Niinistö minulý víkend navštívil vo Washingtone amerického prezidenta Joea Bidena a v priebehu rokovania zatelefonovali aj Anderssonovej. Spojené štáty, Fínsko a Švédsko sa počas rozhovoru dohodli na zvýšení spolupráce v oblasti bezpečnosti.

Od začiatku ruského útoku na Ukrajinu sa v severských krajinách zintenzívnili diskusie o vstupe do NATO. Vstup do Aliancie má v oboch štátoch podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky väčšinovú podporu.

Žiadosť o vstup do NATO by mohla ohroziť bezpečnosť

"Ak by sa Švédsko v súčasnej situácii rozhodlo poslať žiadosť o vstup do NATO, ešte viac by to destabilizovalo túto oblasť Európy a zvýšilo napätie," povedala Anderssonová pre médiá.

Minulý týždeň publikoval švédsky denník Aftonbladet prieskum, v ktorom sa 51 percent opýtaných Švédov vyjadrilo v prospech členstva ich krajiny v NATO. Ruská invázia na Ukrajinu ovplyvnila verejnú mienku aj v susednom Fínsku. Odborníci očakávajú, že Helsinki budú v otázke vstupu do Aliancie konať rovnako ako Štokholm.

Pred dvoma týždňami varovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí pred "vážnymi vojenskými a politickými dôsledkami" v prípade vstupu Fínska a Švédska do NATO. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok