OSN poprela, že zakázala zamestnancom používať slovo vojna ohľadom Ukrajiny

TA3 ČTK
8.3.2022 20:33

Organizácia Spojených národov zakázala svojim zamestnancom používať slová vojna či invázie v súvislosti s dianím na Ukrajine. Podľa denníka The Irish Times to vyplýva z internej e-mailovej komunikácie, v ktorej sú pracovníci nabádaní k "nestrannému" vyjadrovaniu. OSN informácie poprela.

Bezpečnostná rada OSN 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Oddelenie komunikácie v OSN v pondelok podľa denníka rozoslalo zamestnancom inštrukcie, aby ruskú inváziu na Ukrajinu – pri ktorej zomreli už stovky civilistov a dva milióny ľudí museli opustiť domovy – popisovali ako konflikt či vojenská ofenzíva. Pracovníci sú tiež nabádaní, aby neumiestňovali ukrajinskú vlajku na svoje súkromné či oficiálne profily na sociálnych sieťach či webových stránkach.

"Je dôležité pripomenúť, že ako medzinárodní úradníci máme povinnosť byť nestranní," stojí podľa denníka v e-mail. "Existuje vážne riziko ohrozenia dobrej povesti, na ktoré nedávno upozornili vysoko postavení činitelia."

Hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric na twitteri uviedol, že správa o existencii údajných vnútorných smerníc ohľadom používania slova vojna nie je pravdivá. Upozornil v tejto súvislosti na nedávny tweet tajomníčky OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlovej, v ktorom použila slovo vojna aj slovo invázie. Podľa denníka The Guardian Dujarric však pripustil, že inštrukcie mohol rozoslať niektorý z vedúcich na nižších priečkach organizácie.

Správa o novej jazykovej politike podnietila obavy, že OSN zachádza príliš ďaleko v snahe neuraziť Rusko, mocný členský štát s jedným z piatich stálych kresiel v Bezpečnostnej rade. Slovo invázie nepoužívajú ani ruskí predstavitelia: Kremeľ dáva prednosť termínu špeciálna vojenská operácia a režim prezidenta Vladimira Putina sa snaží vymáhať používanie tohto pojmu na domácej pôde.

Dva dni po začatí ruskej ofenzívy nariadil cenzúrny úrad Roskomnadzor ruským médiám, aby zmazala svoje príspevky s výskytom slov útok, invázia alebo vyhlásenie vojny. V opačnom prípade riskujú pokutu alebo zákaz činnosti. Za šírenie "falošných správ" ohľadom ruského vojenského angažmán na Ukrajine novo v Rusku hrozí 15 rokov väzenia, tisíce ľudí boli zatknuté na protivojnových demonštráciách.

Rusko použilo v Bezpečnostnej rade OSN právo veta a zablokovalo rezolúciu odsudzujúcu jeho inváziu na Ukrajinu. Valné zhromaždenie OSN potom túto rezolúciu minulý týždeň prijalo v nezáväznej podobne na svojom mimoriadnom zasadnutí - zo 193 členských štátov ju podporilo 141 a len päť bolo proti. Na 35 krajín sa zdržalo hlasovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok