Ruský plyn stále tečie, trhy sa však správajú, ako keby netiekol. Je možné ho nahradiť

TA3
9.3.2022 07:00

Rusko čelí najtvrdším sankciám, aké v histórii boli na nejakú krajinu uvalené. Tlak je väčší, ako bol kedy vyvinutý na diktatúry v Iráne či v Severnej Kórei. Ako sa zmení trh? O téme sme sa rozprávali s analytikom Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Martinom Vlachynským.

Jamal pokračuje v reverznom móde, objem prepravovaného plynu prudko vzrástol
TASR/AP (ilu)

Obrovské skoky

Všetci obchodníci sa momentálne zúfalo snažia nájsť iné, neruské zdroje, priblížil Vlachynský. To znamená, že vypukli vojny, v ktorých sa jednotliví obchodníci snažia preplatiť tých dodávateľov, ktorí nie sú ruskí, "čo vedie k obrovským skokom v cenách". Analytik predpokladá, že v nasledujúcich týždňoch sa extrémy, ktoré sa týkajú napríklad cien plynu, "vyhladia". "Samozrejme, je viac-menej isté, že razantný rast cien niektorých komodít nás bude sprevádzať v najbližších rokoch," skonštatoval Vlachynský.

Ak ide o využitie plynu v Európe, analytik vysvetlil, že tretinu zaberá vykurovanie domácností, druhá tretina ide do výroby elektrickej energie. Tretia tretina sa využíva pre potreby priemyslu. Vlachynský upozornil, že ruský plyn momentálne v Európe tvorí približne tretinu spotreby. "Momentálne stále tečie, ale trhy sa už správajú, ako keby netiekol a minimálne zo strednodobého hľadiska existujú spôsoby, ako ho nahradiť," vyjadril sa. Riešením by boli aj vyššie odbery z Alžírska, Azerbajdžanu či Nórska. 

Scenár, ktorý prežijeme

Vlachynský zdôraznil, že to, že vidíme extrémny nárast ceny plynu "neznamená, že zajtra sa tu prestane kúriť a celá európska ekonomika zomrie". "Niečo sa diať bude, nebude to úplne dobré, ale je to prežiteľné," povedal.

Ak sa Rusi začnú viac orientovať na Čínu a budú s ňou rozvíjať dlhodobé obchodné vzťahy, budú podľa Vlachynského v pozícii, kde oni Čínu budú potrebovať, ale Čína Rusko až tak nie. Poukázal na to, že Rusko a Čína majú spory, napríklad aj o územia na Sibíri. "Ak budú chcieť Rusi čínsku pomoc, budú musieť urobiť veľmi veľké ústupky. Číňania sú v tomto, obávam sa, veľmi dobrí," zhodnotil analytik.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok