Scholz: Nemecko do odvolania pozastavuje schvaľovanie plynovodu Nord Stream 2

TA3 TASR
22.2.2022 12:20

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok oznámil, že Nemecko až do odvolania zastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Scholz uviedol, že požiadal nemecký regulačný úrad o pozastavenie schvaľovacieho procesu plynovodu. "Môže to znieť technicky, ale je to nevyhnutný administratívny krok, aby teraz nebolo možné certifikovať plynovod. Bez tejto certifikácie nemôže byť Nord Stream 2 uvedený do prevádzky," zdôraznil Scholz.

Nemecký kancelár zároveň uviedol, že ide o odpoveď na rozhodnutie Ruska uznať separatistické ukrajinské oblasti. Zároveň varoval, že pozastavenie projektu Nord Stream 2 je len prvým "konkrétnym" krokom, za ktorým môže nasledovať aj zavedenie ďalších sankcií proti Rusku, píše agentúra AFP.

Zodpovedný odbor ministerstva hospodárstva vykoná nové hodnotenie bezpečnosti dodávok s prihliadnutím na to, "čo sa za posledné dni zmenilo", uviedol ďalej kancelár. "V tejto fáze je teraz dôležité okrem prvých sankcií (voči Rusku) zabrániť ďalšej eskalácii a teda ďalšej katastrofe. Všetky naše diplomatické snahy sú zamerané práve na to."

Scholz zároveň vyjadril nádej, že Európska únia sa v utorok dohodne na "silnom a masívnom balíku" sankcií mierených proti Rusku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyzval na úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 2. Podľa ukrajinského lídra "musí byť Rusko okamžite potrestané za to, že v pondelok uznalo dva separatistami ovládané regióny Ukrajiny".

Niektorí európski politici a experti obviňujú Rusko z toho, že používa svoje zásoby prírodných zdrojov ako politický nástroj. Plynovod Nord Stream 2 by zdvojnásobil objem zemného plynu, ktorý Rusko do Európy ročne dodáva cez už existujúci plynovod Severný prúd 1. Oba tieto plynovody sú však navrhnuté tak, aby sa vyhli Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok