Únia vyčlení okamžitú humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a Moldavsko, oznámil šéf európskej diplomacie

TA3 TASR
7.3.2022 20:16

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v pondelok oznámil, že Európska únia vyčlení "okamžitú humanitárnu pomoc" pre Ukrajinu a Moldavsko vo výške 100 miliónov eur.

Borrell: EÚ vyčlení okamžitú humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a Moldavsko
TASR/AP

Borrell, ktorý v pondelok vo francúzskom meste Montpellier predsedal neformálnemu zasadnutiu Rady EÚ pre zahraničné veci – segment rozvojová politika, vo vyhlásení pre médiá spresnil, že najnovšia humanitárna pomoc bude pozostávať z poskytnutia potravín, vody, hygienických materiálov a výstavby núdzových prístreškov pre ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

Pomoc je zameraná na zvýšenie prijímacej kapacity utečencov v oblastiach Ukrajiny, kde neprebiehajú boje, a na podporu Moldavska, ktoré sa cíti byť ohrozené po ruskej invázii na Ukrajinu a podľa Borrella potrebuje ekonomickú a politickú podporu EÚ.

Šéf európskej diplomacie zároveň spresnil, že krajiny EÚ v súčasnosti pracujú na ďalšom balíku pomoci pre Ukrajinu vo výške 500 miliónov eur, ktorého poskytnutie oznámila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Francúzske predsedníctvo v Rade EÚ informovalo, že rokovania diplomatov v Montpellieri boli príležitosťou na zhodnotenie opatrení, ktoré EÚ a jej členské štáty už zaviedli na podporu Ukrajiny. Zároveň vyhodnotili činnosť dvoch hlavných rozvojových bánk pôsobiacich na Ukrajine – Európskej investičnej banky a Európskej banky pre obnovu a rozvoj – a tiež aktuálne informácie o humanitárnej pomoci odoslanej na Ukrajinu a o pomoci členských krajín Únie pri prijímaní státisícov utečencov z Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok