Podceňujeme mačky? Zaujímajú sa o nás oveľa viac, ako si myslíme, ukázal výskum

TA3 ČTK
28.11.2021 08:00

Mačky sú úžasne nezávislé stvorenia a hociktorému z ich majiteľov už určite napadla myšlienka: Zaujíma sa vôbec moja mačka či môj kocúr o to, kde som? Odpoveď môže poskytnúť nový výskum japonských vedcov, podľa ktorých sa zdá, že mačky sledujú svojich pánov, keď sa pohybujú po dome.

mačka zviera 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Mačky vnímajú, kde ich páni práve sú, i keď ich zrovna nevidia - a sú prekvapené, pokiaľ sa objavia niekde, kde ich neočakávali, napísal spravodajský server The Guardian. Toto zistenie podporuje možnosť, že si mačky udržiavajú v pamäti mentálnu predstavu svojich pánov. To by však znamenalo, že sú schopné vyšších poznávacích procesov, ako je plánovanie a predstavivosť. 

Mačky vyzerali zmätene

Mačky sú notoricky nevyspytateľné stvorenia. Predchádzajúce výskumy už zistili, že pokiaľ mačka uvidí zmiznúť potravu, bude ju hľadať na správnom mieste, a pokiaľ započuje hlas svojho pána, očakáva, že uvidí tiež jeho jeho tvár. Ale dosiaľ nebolo jasné, ako sa tieto schopnosti premietajú do reálneho života. "Ľudia často hovoria, že mačky nemajú o svojich pánov taký záujem ako psy, ale my sme o tom mali svoje pochybnosti," uviedla doktorka Saho Takagiová z univerzity v japonskom Kjóte.

Pri výskume Takagiová a jej kolegovia zaznamenali, čo sa bude diať, keď jednotlivo zavrú v miestnosti 50 mačiek, ktorým opakovane pustili hlas ich pána či paničky, ako ich volá spoza dverí. Následne z reproduktora na opačne strane miestnosti pustili buď hlas ich majiteľa, alebo cudzieho človeka. Keď sa v miestnosti náhle ozval hlas ich majiteľa, mačky vyzerali zmätene, ako by nerozumeli, ako sa mohol pán spoza dverí teleportovať dovnútra. Na hlas cudzieho človeka vo vnútri miestnosti týmto spôsobom nereagovali.

"Táto štúdia ukazuje, že mačky môžu v duchu sledovať polohu svojho majiteľa na základe jeho hlasu," uviedla Takagiová. "Naznačuje to, že majú schopnosť predstaviť si v duchu niečo, čo nevidia. A to ukazuje, že môžu mať hlbšie myšlienkové pochody, ako sa dosiaľ predpokladalo."

Ako inak by mohla chytiť hraboša?

Podľa biológa, spisovateľa a moderátora televízneho programu britskej stanice BBC o mačkách Rogera Tabora, nie je zase také prekvapivé, že mačky túto schopnosť majú.

"Toto povedomie o pohybe - sledovanie vecí, ktoré nevidia - je pre mačku kľúčové na prežitie," povedal Tabor. "Mačka sa vo svojom teritóriu musí veľa orientovať podľa toho, kde sa nachádzajú ostatné mačky. Rovnako tak je táto schopnosť dôležitá pre lov. Akoby mohla chytiť hraboša poľného, ktorý sa pohybuje v tráve, keby si podľa vodítok, ako je šušťanie stebiel, nedokázala predstaviť, kde práve je? Pán je pre mačku v jej živote nesmierne dôležitý ako zdroj potravy a bezpečia, preto je pre ňu rovnako dôležité to, kde sa práve nachádza."

Anita Kelseyová, britská odborníčka na mačacie správanie a autorka knihy Hovorme o mačkách, povedala: "Mačky sa správajú ako mačky. Majú s nami úzky vzťah. Väčšina z nich sa v našej spoločnosti cíti spokojne a bezpečne, a náš hlas je súčasťou tohto puta. Keď sa zaoberám mačkami, ktoré trpia separačnou úzkosťou, obvykle neodporúčam púšťať v domácnosti hlas majiteľa, pretože to môže vyvolať stres a neistotu. Mačka počuje hlas, ale nevie, kde je jej pán," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok