Fico nesúhlasí s ďalšími sankciami proti Rusku. Odmietol by hlavne zastavenie dovozu ropy a plynu

TA3 TASR
7.3.2022 15:46

Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico nesúhlasí s úvahami o zavedení ďalších sankcií proti Rusku, ktoré by zahŕňali zastavenie dovozu ropy a zemného plynu do EÚ. Takýto krok by podľa neho znamenal extrémne zdraženie nafty, benzínu, tepla, ale aj elektrickej energie a v konečnom dôsledku prostredníctvom zvýšených nákladov všetkého tovaru vrátane potravín. Podľa Fica navyše ani takéto sankcie nemusia byť účinné.

Protest proti obrannej zmluve s USA
TA3 / David Duducz

"Predovšetkým by som odmietal zastavenie dovozu ruskej ropy a ruského plynu," odpovedal Fico na otázku, čo by robil na mieste predsedu vlády v súčasnej situácii. Smer-SD podľa Fica odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu, ktorý označil za hrubé porušenie medzinárodného práva, no pomoc Ukrajine by obmedzil na humanitárne dodávky.

Rusko môže podľa šéfa Smeru-SD obísť sankcie a dodávať ropu a plyn napríklad do Číny, podobne ako to už urobilo s dodávkami pšenice. I keď je teoreticky možné zásobovať Slovensko ropou a zemným plynom z iných zdrojov, malo by rozhodnutie odstrihnúť Európu od ruských dodávok za následok okamžité zdraženie týchto surovín. V praxi by to znamenalo rast ceny benzínu na 2,5 až tri eurá za liter.

Bývalý minister financií a podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický upozornil, že Rusko je okrem ropy a plynu významným svetovým dodávateľom viacerých komodít vrátane kovov nevyhnutných pre výrobu elektromobilov, čipov či katalyzátorov. Preto je podľa Kamenického čas na pragmatické a racionálne rozhodnutia.  

Východiskom konfliktu na Ukrajine by mala byť prvá dohoda o neutralite Ukrajiny, pokiaľ ide o vstup do NATO. Myslí si to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Hovorí o základe pre ďalšie rokovania. Na pondelkovej tlačovej konferencii pripomenul, že Ukrajina nie je členom Aliancie. NATO je však podľa jeho slov iný problém ako Európska únia. Dodal, že Ukrajina si zaslúži európsku perspektívu a ak chce byť v Európskej únii, mala by dostať šancu.

"Nemôžete žiadnej krajine určovať, čo tá krajina chce alebo nechce. Keď raz chce byť Ukrajina súčasťou európskeho priestoru, takúto šancu by Ukrajina mala dostať," povedal Fico s tým, že žiadna krajina nemôže Ukrajine zabrániť požiadať o členstvo. 

Podčiarkol však, že Ukrajina musí splniť podmienky, rovnako ako ich splnilo aj Slovensko. Nemožno podľa neho akceptovať požiadavky, aby bolo v ukrajinskej ústave napísané, že do EÚ nevstúpi V súvislosti s konfliktom na Ukrajine zdôraznil podporu mierových rokovaní. Strana naďalej kritizuje dodávanie zbraní Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok