NATO uvažuje nad posilnením svojej stálej prítomnosti vo východnej Európe

TA3 TASR
7.3.2022 14:30

Severoatlantická aliancia sa zaoberá ďalším posilnením svojej prítomnosti vo východnej Európe, pričom sa uvažuje aj nad rozšírením stálej prítomnosti jednotiek NATO v pobaltských krajinách. V pondelok počas návštevy Litvy to oznámil americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken.

NATO vojaci zbrane 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Pokračujeme v tom aj teraz – toto zahŕňa rozmiestňovanie dodatočných jednotiek vrátane amerických vojakov v Litve či stíhačiek F-35 a ďalších rozličných kusov dôležitého vybavenia, ktoré rozmiestňujeme tu i v ďalších pobaltských krajinách," uviedol Blinken na spoločnej tlačovej konferencii s litovským ministrom zahraničných vecí Garbrieliusom Landsbergisom vo Vilniuse.

"V rovnakom čase prehodnocujeme v rámci NATO aj naše obranné postavenie vrátane otázok spojených s rozšírením nasedených jednotiek, zvažuje sa aj otázka stálejšieho rozmiestnenia," uviedol Blinken. 

Šéf americkej diplomacie zároveň zopakoval záväzok Spojených štátov a spojencov týkajúci sa článku 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý hovorí o tom, že útok na jednu členskú krajinu je útokom na všetky krajiny NATO.

"Ak príde k akejkoľvek agresii kdekoľvek na území NATO, v krajinách NATO, Spojené štáty a všetci naši spojenci a partneri podniknú kroky na obranu každého centimetra územia NATO," vyhlásil Blinken.

Litovský prezident Gitanas Nauséda pritom Blinkena v pondelok pred rokovaniami s Landsbergisom varoval, že ruský prezident Vladimir Putin "sa nezastaví na Ukrajine", a svet má preto povinnosť Ukrajine pomôcť "všetkými dostupnými prostriedkami", ak sa chce "vyhnúť tretej svetovej vojne".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok