Pre mužov sme príťažlivé podľa ročných období: Intimite praje zima, na jar je najviac rozchodov

TA3/zm
7.3.2022 16:00

Nie je to len naša domnienka, ale vedecky potvrdené. Ženám na atraktivite pridáva alebo uberá ročné obdobie. Momentálne sa končí sezóna, ktorá praje intimite a začínajú mesiace najkritickejšie pre rozchody.

Pre mužov sme príťažlivé podľa ročných období: Intimite praje zima, na jar je najviac rozchodov
Pexels/Ron Lach

Príroda nás ovplyvňuje vo všeličom a neobchádza ani vzťahy. Na jar, keď sa všetko prebúdza, majú aj zvieratá obdobie párenia. Žiaľ, u ľudí môže mať tieto pudy celkom iný koniec.

Krása podľa ročných období

Americký psychológ Gary Lewandowski z Monmouth University tvrdí, že jar je sezónou rozchodov. Naopak, pred príchodom jari, keď je vonku chlad, sme geneticky naprogramovaní viac sa k sebe túliť. Zimné mesiace teda podľa odborníkov prajú intimite.

Samozrejme, neplatí to pri každom vzťahu. Čo však môžeme vedecky potvrdiť je, že každé ročné obdobie má iný vplyv na našu atraktivitu. Dokazuje to štúdia z roku 2008, ktorá skutočne prebiehala celých dvanásť mesiacov. Vedci si zobrali fotografie žien a ukazovali ich vzorke 114 mužov každé tri mesiace, teda vždy, keď sa menilo počasie. Úloha respondentov bola jednoduchá, mali ohodnotiť atraktivitu dámy na obrázku. Nutné podotknúť, že celý rok to boli tie isté ženy a na takých istých snímkach.  

V zime sme najatraktívnejšie

Najkrajšie sa ženy mužom z tohto výskumu zdali v zime. Nasledovala jeseň, záujem klesal v lete a najhoršie dopadla z tohto pohľadu jar. Vedci si to vysvetľujú hladinou hormónov v mužskom tele. Je známe, že testosterón dosahuje najvyššie hodnoty v novembri a decembri. S príchodom jarného počasie tento hormón klesá, ale zároveň sa pánom zapaľujú lýtka. Príroda totiž do génov zakorenila, aby sme sa v týchto mesiacoch čo najviac párili, čo si však ľudské pokolenie častokrát vyhodnotí ako prelietavosť a uteká od jedného atraktívneho objektu k druhému ešte príťažlivejšiemu.    

Témy: Vzťahy zima
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok