Zelenina na sladko: Skúste jej netradičné využitie a vaše deti konečne zjedia viac vlákniny

TA3/zm
5.3.2022 10:00

Kto by nemal rád koláče a celkovo sladké jedlá? Ak do nich zakamuflujete zeleninu, získate celkom nové chute, podporíte zdravú výživu a možno konečne niečo lepšie zjedia aj vaše deti.

Zelenina na sladko: Skúste jej netradičné využitie a vaše deti konečne zjedia viac vlákniny
Profimedia

Nie len ovocie, ale aj zelenina je vhodná na prípravu sladkých dezertov. Vďaka nej sú múčniky častokrát oveľa vláčnejšie, nehovoriac o prospešnosti pre zdravie. Navyše, zelenina v niektorých receptoch supluje múku. Ktoré druhy sa hodia na sladké spracovanie?

Cvikla

Cvikla alebo červená repa bola jedným z prvých cukrárenských pokusov zeleniny na sladko, keď sa pred pár rokmi objavil aj u nás recept na cviklové brownie. Ak ste niekedy mali možnosť ochutnať ho, určite viete, že v dezerte nie je cítiť vôbec zemitú príchuť tejto zeleniny, ale koláč je ľahký, sladký, zdravý a svieži. Navyše doň nepotrebujete ani gram múky, pretože repa urobí všetku hutnú prácu za ňu. Rovnako je skvelý recept na zeleninovú bábovku, ktorý navyše nezaťaží ani rozpočet. Cvikla celkovo dezertom prepožičia krásnu farbu, a tak je mimoriadne obľúbenej zeleninou aj u cukrárov.

Tekvica

Nie len hokkaido, ale aj iné druhy tekvice sú skvelé na prípravu múčnikov. Napríklad maslová tekvica dodá múčnikom šťavnatosť, muškátová zas krásnu vôňu. Hokkaido však stále patrí medzi favoritov a sladkým jedlám prepožičia okrem chuti aj farbu.

Z tekvice si môžete pripraviť krémové koláče, kedy ju využijete najmä na korpus. Alternatívou sú suché múčniky, pripomínajúce vianočku. Populárnymi sa stali aj tekvicové muffiny alebo tekvicová bábovka. V takom prípade máte istotu, že si ich deti nenechajú ujsť.

Batáty

Batátový koláč je výbornou alternatívou na zdravé raňajky. Jeho konzistencia je hutná, takže sa skutočne dosýta najete. Navyše, prirodzene sladká chuť týchto špeciálnych zemiakov spôsobí, že nebudete musieť použiť toľko cukru.

Mimochodom, kým u nás je batátový koláč pomerne novinkou, za veľkou mlákou ho považujú za svoj tradičný recept už celé generácie.

Ak nie ste veľmi na suché pečivo a koláč je pre vás koláčom len ak má krém, potom skúste batáty zakomponovať do prípravy cheesecaku.

Cuketa

Dajte šancu pri príprave dezertov aj cukete. Jej chuť je tak neutrálna, že sa hodí takmer do každého cesta, no je pravda, že potrebuje kombinovať s ovocím alebo inou sladkou ingredienciou. Stále je to však skvelý spôsob, ako maškrtiť zdravšie.

Tým, že sú cukety šťavnaté, hodia sa do bublanín a iných suchších receptov, ktoré vďaka tejto zelenine získajú vláčnosť.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok