V novom roku to skúste zdravšie: Chutné cesto na pizzu si môžete pripraviť z karfiolu či batátov

TA3/zm
7.1.2022 08:00

Do nového roka mnohí vstupujeme so záväzkom, že budeme žiť zdravšie. Neznamená to, že sa musíte vzdať svojich obľúbených pochúťok. Mnohé z nezdravých jedál sa dajú pripraviť aj vo fit verzii, ako napríklad pizza.

V novom roku to skúste zdravšie: Chutné cesto na pizzu si môžete pripraviť z karfiolu či batátov
Pexels/ Andy Kuzma

Pizza je považovaná za nezdravé jedlo, ale ak si ju pripravíte doma zo špeciálneho cesta, razom dostane iný výživový rozmer. Ako základ si pripravte karfiol alebo batáty.

Karfiolové cesto

Na prípravu prvej domácej zdravšej pizze potrebujete jeden veľký karfiol, ale žiadnu múku. Okrem menšej kalorickej hodnoty je tento recept vhodný aj pri bezlepkovom stravovaní.

Stačí uvariť karfiol a jeho ružičky rozmixovať spolu s tromi vajíčkami, lyžicou olivového oleja a dvomi lyžicami ľanových semiačok, ktoré nahradia múku a vytvoria y cesta lepkavú konzistenciu. Samozrejme, dochuťte soľou a inými bylinkami podľa preferencií, napríklad oreganom. Zmes dajte na okrúhly plech a ozdobte ďalšími ingredienciami podľa chuti. Na 200 stupňoch stačí piecť 20 minút.

Batátová pizza

Sladké zemiaky sú z hľadiska kalorického príjmu niekde celkom inde, ako tie klasické. A poslúžia ako základ aj pre prípravu ďalšieho zdravého pizza cesta, ktoré bude mať jemne sladkú chuť. V tomto prípade nebudete potrebovať vajcia, ale na pomoc si budete musieť zobrať špaldovú múku.

Uvarený veľký batát pomixujte spolu s 200 g špaldovej múky a dvomi lyžicami olivového oleja, pre stiahnutie sladkej chute použite dva väčšie strúčiky pretlačeného cesnaku.

Postup je potom rovnaký ako pri karfiolovej pizze, stačí zmes rozostrieť a utlačiť na plechu a pridať ďalšie dobroty. V tomto prípade nebudete na výsledok ani dlho čakať, postačí 10 minút v rúre na necelej dvestovke.

Pizza z cukety

Ďalší zeleninový variant zdravšej pizze je z cukety, ktorú najskôr postrúhate a zbavíte vody, napríklad rukou alebo pretlačením cez sitko.

Do zeleninovej kaše pridajte dve vajíčka a 100 g nastrúhaného syra, dochuťte soľou a môžete ísť s cestom na plech, na 15 minút a 190 stupňov.    

Tvaroh a ovsené vločky

Netradičný recept, ktorý je vyslovene z fitness kategórie, je pripraviť si pizzu z tvarohu a ovsených vločiek. Verte však, že ich vo výsledku ani nebudete cítiť. Potrebujete však jemné vločky (100 g) aj jemný tvaroh (250 g), aby z nich vznikla zaujímavá konzistencia doplnená tromi lyžicami bieleho jogurtu a jednou olivového oleja. Samozrejme, pridajte soľ, koreniny, bylinky a na cesto oblohu podľa svojich chutí.

Tento typ pizze pečte najskôr 15 minút na dvestovke neozdobený, tepelne upraviť sa potrebuje najskôr cesto. Až po štvrťhodinke pridajte oblohu.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok