Jar je tu, vytiahnite tenisky: Takto im vrátite vzhľad, aby boli ako nové

TA3/zm
4.3.2022 16:00

Na nových teniskách je skrátka vidieť, že ešte nemajú nič za sebou. Lenže po pár mesiacoch nosenia stratí najmä biely lem podrážky lesk a farbu. Ak vytiahnete minuloročnú obuv, môžete ju pár trikmi premeniť na topánky, ktoré budú vyzerať ako čerstvo kúpené.

Jar je tu, vytiahnite tenisky: Takto im vrátite vzhľad, aby boli ako nové
Pexels/ready made

Zachráňte svoj minuloročný model a vráťte mu všetok lesk a slávu z predchádzajúcej sezóny. Aj na čistenie tenisiek existuje niekoľko šikovných trikov.  

Biela guma

Bez ohľadu na to, aká je farebná škála vašich tenisiek, väčšina má bielu gumu. A práve na tej je vidieť, že nejde o celkom nový pár topánok. Ak chcete, aby čo najdlhšie vydržali žiarivé aj tieto miesta, máme niekoľko babských rád, čo na ne funguje.

Zubná pasta v kombinácii s jedlou sódou urobí všetku prácu za vás. Zmiešajte tieto dve ingrediencie v miske a pomocou kefky alebo handry ju naneste na okraj podrážky. Stačí trošku drhnúť a vráti sa snehobiely lem.

Rovnako zaberá aj tuhé mydlo. V takom prípade však musíte bielu gumu najskôr navlhčiť a rovnako na namočenú handričku naneste mydlo. Kombinácia čistiaceho prostriedku s vodou funguje na gumené časti tenisiek ako magnet. Zbaví ich všetkých nečistôt alebo najmä zájdenej farby.

Prať alebo neprať?

To je večná otázka. Síce vieme, že ak budeme tenisky často hádzať do práčky, rýchlejšie stratia farbu a tvar, no aj tak sa tomu raz za čas nevyhneme, pretože ich okrem špiny chceme zbaviť aj zápachu. Nebudeme vám tento krok vyhovárať, ale radšej vás naň pripravíme.

Ak sa rozhodnete hodiť tenisky do bubna práčky, najskôr ich zbavte šnúrok a vložiek. Nielen tie, ale aj samotný pár topánok by ste mali zabaliť do pracieho vrecúška. Ak také nemáte, možno nájdete obal, v ktorom ste kúpili topánky alebo vám poslúži staršia obliečka na vankúš.

Do práčky prihoďte aj staršie uteráky, ktoré slúžia na to, aby tenisky nebúchali o bubon. Vyberte si program na 30 stupňov, inak riskujete oveľa rýchlejšie zničenie materiálu.   

Po praní je dobré tenisky vypchať, aby schli v dobrom tvare. Na to vám môžu poslúžiť napríklad pokrčené staré noviny alebo ponožky. Schnutie by malo prebiehať pri izbovej teplote, teda nie na radiátore, ale ani nie na priamom slnku.

Témy: tenisky lesk
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok