Ukrajinskí lekári v Žiline iniciovali zbierku. Peniaze využili na nákup materiálu do nemocníc v prvej línii

TA3 TASR
4.3.2022 11:44

Ukrajinskí lekári z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline iniciovali zbierku, prostredníctvom ktorej získali za prvé tri dni takmer 19-tisíc eur.

Situácia s výpoveďami lekárov je v Žilinskom kraji kritická, tvrdia zástupcovia nemocníc
TASR - Pavol Ďurčo

Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej ich využili na nákup prvých dodávok nevyhnutného zdravotníckeho materiálu do nemocníc v prvej línii na Ukrajine. Doplnila, že nemocnica podporila iniciatívu lekárov oddelenia chirurgie Mykhaila Kunychku a oddelenia psychiatrie Mykhaila Ilnytskyiho, ktorí spolu s lekárom Antonom Farkhatom už niekoľko dní zhromažďujú zdravotnícky materiál.

"Keďže mnoho z potrebného vybavenia predstavuje špecifické lekárske pomôcky, ktoré nie sú dostupné v bežných lekárňach, verejnosť môže prispieť aj formou peňažného daru na transparentný účet. Lekári s podporou nemocnice, zamestnancov, pacientov a priateľov za tri dni vyzbierali 18 946 eur. Z financií už zakúpili prvé vojenské lekárničky, škrtidlá či špeciálne izraelské tlakové obväzy," uviedla Záteková.

V žilinskej nemocnici je podľa jej riaditeľa Eduarda Dorčíka aktuálne zamestnaných 15 lekárov a jedna farmaceutka ukrajinského pôvodu. "S iniciatívou adresne pomôcť kolegom zdravotníkom v ukrajinských nemocniciach nás oslovili naši dvaja lekári. Hneď sme vedeli, že urobíme všetko, čo je v našich silách a možnostiach," priblížil Dorčík. 

Hovorkyňa nemocnice upozornila, že drvivá časť zdravotníckych pomôcok, potrebných pre záchranu života, momentálne v ukrajinských nemocniciach akútne chýba. Časť z nich je problém zohnať už i na Slovensku. "Sú to predovšetkým turnikety na zastavenie arteriálneho krvácania, hemostatické gázy, nasálne vzduchovody, tlakové a okluzívne obväzy. Sme v kontakte s priateľmi na Ukrajine lekármi v nemocniciach v prvej línii a snažíme sa im urgentne zaslať čo najviac vybavenia," zdôraznili Kunychka a Ilnytskyi.

"V tejto chvíli je pre nás najnáročnejšie nájsť spoločnosti, ktoré disponujú potrebnými vecami, keďže na požiadavky vojnovej medicíny v takomto rozsahu u nás bežní dodávatelia nie sú pripravení. Boli by sme preto radi, ak by nás kontaktovali firmy, ktoré tento materiál majú a vedeli by nám ho predať," dodali lekári žilinskej nemocnice s vyjadrením úprimného poďakovania všetkým, ktorí podporili iniciatívu finančne alebo materiálne.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok