Volkswagen ID.5 je dôležitým míľnikom v histórii značky

TA3/SZ
3.3.2022 18:30

Elektrické SUV kupé ID.5, ktoré bolo len nadávno predstavené sa stalo dôležitým míľnikom vo výrobe a histórii značky Volkswagen

Volkswagen ID.5 je dôležitým míľnikom v histórii značky
Volkswagen

Nové ID.5 je posledným modelom značky, ktorý ukončil pretvorenie výrobného závodu v nemeckom Zwickau na výrobcu čisto elektrických modelov značky. Závod v Zwickau sa tak stal svetovo prvým výrobným závodom, ktorý bol prestavaný z výroby spaľovacích modelov na produkciu čisto elektrických áut.

Volkswagen Volkswagen

V závode by sme našli výrobne linky produkujúce až 6 modelov troch rôznych značiek. Volkswagen ID.3, ID.4, ID.5, Audi Q4/Q4 Sportback, Cupra Born. Všetky tieto modely sa vyrábajú v nemeckom Zwickau a spája ich spoločná podvozková platforma MEB určená výhradne pre elektromobily.

Volkswagen Volkswagen

Modernizácia závodu a pretvorenie na čisto elektrický závod prebiehala už od roku 2018. Koncern do modernizácie investoval vyše jednej miliardy eur. Množstvo prostriedkov bolo vynaložených najmä na automatizáciu, moderné roboty a autonómne dopravné systémy komponentov. Do roku 2024 má značka v pláne investovať do rozvoja elektromobility až 33 miliárd eur.

Rozvoj bude zahŕňať nie len nové modely, ale aj modernizáciu celej výrobnej siete. Volkswagen okrem Zwickau produkuje svoje čisto elektrické vozidlá aj v závodoch Emden, Hannover a Chattanoga. V priebehu roku 2022 má automobilka v pláne vyrobiť až 1.2 milióna čisto elektrických áut. Najnovším prírastkom do elektrickej rodiny bude už onedlho predstavený ID.Buzz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok