Na Ukrajine Rusi stratili morálku. Vojaci do poslednej chvíle neočakávali, že idú do tvrdej vojny

TA3
3.3.2022 14:00

Rusko sa dostalo do situácie, keď nechce stratiť tvár, povedal o konflikte na Ukrajine generál vo výslužbe Pavel Macko. Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho nemá domov čo priniesť a v jeho krajine rastie odpor. Jednou z príčin ruského neúspechu je slabá morálka armády a zlá psychologická príprava.

Na Ukrajine Rusi stratili morálku. Vojaci do poslednej chvíle neočakávali, že idú do tvrdej vojny
TASR/AP

Vojna alebo cvičenie

Ukrajincom po týždni odporu morálka rastie, kým s Rusmi je to naopak. Macko vysvetlil, že Rusko podcenilo psychologickú prípravu a napriek tomu, že cvičili, vojakov na konflikt nepripravili. "Veľa tých vojakov ostalo šokovaných a prekvapených, že Ukrajinci im kladú odpor," povedal. 

Na záberoch ruských vojakov vidíme často mladých a vystrašených mužov. Do médií preniklo, že niektorí ani nevedeli, do čoho idú, a mysleli si, že budú súčasťou vojenského cvičenia. Macko vysvetlil, že Rusi majú kombinovanú armádu. Časť tvoria profesionáli a časť vojaci povinnej služby s krátkodobým kontaktom. "Oni nečakali, že pôjdu do takejto vojny," povedal Macko. Vojakom teda chýbala psychologická príprava, zároveň ich demoralizuje odpor Ukrajincov.

Systémový problém

"Je tu aj systémový problém. Vidíme, že Rusko má síce strategickú triádu, má veľké letectvo, ktoré ale zatiaľ vo veľkých počtoch nepoužilo. Používa zhruba 75 lietadiel. Je to dosť veľké prekvapenie a šokujúca informácia pre pozorovateľov, prečo nepoužili väčšiu silu," vyjadril sa Macko. Dôvodom podľa neho je, že Rusi nedosiahli na Ukrajine vzdušnú nadvládu a boja sa o svoje lietadlá. "Ukazuje sa, že aj vo velení je neporiadok," zdôraznil Macko.

Rusi podľa Macka tak dlho presviedčali celý svet, že nezaútočia, že to do poslednej chvíle neboli ochotní oznámiť vojakom. Vojaci sa však v istom okamihu musia dostať do atmosféry "poďme do vojny". "To, čo sme videli, boli bizarné zábery. Tanku došlo palivo a vodič tanku vystúpil a išiel sa opýtať na policajnú stanicu, kde  by si mohol dotankovať. Tam ho zatkli," opísal Macko. 

"Vojaci do poslednej chvíle neočakávali, že idú do tvrdej vojny, mysleli si, že budú v stabilizačnej operácii, alebo, že sú na cvičení," skonštatoval generál vo výslužbe.

Celý rozhovor s  generálom vo výslužbe Pavlom Mackom si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok