Europarlament rokuje kvôli Ukrajine. Putin a Lukašenko sa budú zodpovedať za zločiny, hovorí Metsolová

TA3 TASR
1.3.2022 13:53

Európsky parlament začal v utorok popoludní mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine, ktorá bola napadnutá ruskou armádou. Ešte pred prejavom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vystúpila v pléne predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Rusko pošlem  Bielorusku 500 miliónov dolárov
TASR/AP

"Sme tu dnes v deň, ktorý je zahalený tieňom Putinovej vojny. Túto vojnu sme nevyprovokovali a nezačali. Ide o hanebnú inváziu voči suverénnemu a nezávislému štátu. V mene Európskeho parlamentu ostro odsudzujeme ruskú vojenskú agresiu a vyjadrujeme solidaritu so všetkými, ktorí boli zabití a ktorí trpia," vyhlásila Metsolová.

Podľa nej je odkaz Európy jasný. Starý kontinent nebude odvracať pozornosť od bojov v ukrajinských mestách v čase, keď európske hodnoty čelia "Putinovej vojenskej mašinérii". "Budeme podporovať vyšetrovanie Medzinárodného trestného súdu a budeme Putina brať na zodpovednosť. Rovnako tak aj (bieloruského prezidenta) Lukašenka," vyhlásila Metsolová.

ICC sídliaci v holandskom Haagu v pondelok oznámil, že začne vyšetrovanie "situácie na Ukrajine". Podľa slov hovorcu súdu totiž existuje dôvod domnievať sa, že od roku 2014 sú na Ukrajine páchané vojnové zločiny i zločiny proti ľudskosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok