Počas vojny by mala byť ochrana kybernetického priestoru vyššia, blokovanie však musí byť korektné

TA3
2.3.2022 07:00

V súvislosti s vojnou na Ukrajine prijal slovenský parlament zákonnú úpravu, ktorá doplnila znenie zákona o kybernetickej bezpečnosti. Táto zmena umožňuje, aby Národný bezpečnostný úrad zablokoval škodlivý obsah alebo škodlivé aktivity smerujúce do kybernetického priestoru Slovenskej republiky. O téme sme hovorili so špecialistkou na internetovú kriminalitu, sudkyňou Marcelou Kosovou.

mobil internet smartfón ilu 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Spor s Ruskom

Podľa sudkyne je problematický pojem "škodlivý obsah", s ktorým operuje novela zákona o kybernetickej bezpečnosti. "Touto novelou sa totiž dalo do pôsobnosti Národného bezpečnostného úradu rozhodovanie o tom, že ak nejaká webová stránka obsahuje škodlivý obsah, alebo škodlivú aktivitu, tak môže celý tento web zablokovať," vysvetlila.

Právni experti v tejto súvislosti upozorňujú, že takto koncipovaná úprava nezohľadnila judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva. Tá sa paradoxne týkala zákona o blokovaní webov, ktorý platí v Rusku od júna 2020.

Podľa sudkyne mal spor s Ruskom viiac rovín. Poukazovalo sa na to, že v Rusku môže blokovať telekomunikačný regulačný úrad, ktorý môže zablokovať celé weby. Európsky súd pre ľudské práva vo svojom rozhodnutí poukázal na to, že nie je celkom adekvátne, aby blokovanie nerobil súd, povedala sudkyňa.

Problémová definícia

Vzhľadom na vojnu na Ukrajine je podľa sudkyne pochopiteľné, že ochrana kybernetického priestoru musí byť vyššia. Kosová uznáva, že legitimita pre kontrolu škodlivých aktvít, ktoré prichádzajú do nášho kybernetického priestoru a von z neho, tu je. Podľa sudkyne je problém v tom, že predkladateľ zákona to takto nedefinoval.

"Nehovorí o tom, že bola potreba prijať následnú blokáciu istých webov preto, lebo u susedov je vojna, ale on vyslovene uviedol, že škodlivé aktivity na internete z roka na rok pribúdajú šírením škodlivého obsahu, ale aj dezinformácií a zavádzajúcich kampaní, a preto je potrebné takúto novelu zákona o kybernetickej bezpečnosti prijať," vysvetlila.

Kosová zdôraznila, že blokovanie určitých webov by mala mať na starosti súdna autorita. "U nás sa to síce zverilo štátnej moci, ale robí to štátny orgán a nie súd," doplnila sudkyňa.  

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok