Maslo ghí si zamilujete: Táto superpotravina vám pomôže s jarným detoxom

TA3/zm
24.2.2022 16:00

Čistý maslový tuk poznajú iné kultúry už po stáročia, no u nás zažíva ghí slávu až teraz. Prečo by ste mali túto superpotravinu zaradiť do svojho jedálneho lístka?

Maslo ghí si zamilujete: Táto superpotravina vám pomôže s jarným detoxom
Profimedia

Či už ním dodáte chuť polievke alebo omáčke, prípadne ho použijete k zelenine a mäsu, maslo ghí rozvonia celú kuchyňu a roztancuje vaše chuťové poháriky. Navyše je skvelou voľbou, ako sa pripraviť na jarný detox.

Prepúšťané maslo

Ajurvéda považuje maslo ghí za elixír života, ale ani v našich končinách nie je takou novinkou, ako by sa mohlo zdať. Už naše babičky, ktoré nemali chladničku, vyrábali svojim spôsobom „ghíčko“, aby im maslo dlhšie vydržalo. V tých časoch sme o ghí hovorili ako o prepúšťanom masle a využívalo sa na vysmážanie, pečenie, ale aj do omáčok a polievok na zahustenie.

Ghí sa získava z klasického kravského masla, ktoré sa tak dlho varí, až sa z neho odparí všetka voda. Následne sa precedí a získate zdravý tuk, použiteľný takmer pri všetkých kulinárskych úkonoch.

Výhody ghí

Prvý dôvod, prečo si ghí maslo obľúbite je, že nezapácha. Ani pri vysmážaní, a teda pri vysokých teplotách, sa neprepaľuje, čiže nevznikajú ani žiadne toxické látky.

Ďalej je výhodou konzumovania ghí celá abeceda vitamínov, obsahuje všetko od áčka po káčko. Problém s ním vďaka tomu nemajú ani ľudia trpiaci intoleranciou na lepok alebo laktózu, keďže už neobsahuje žiadne mliečne kyseliny.

Ak si ho pripravíte prácne doma, v chladničke vám vydrží až rok, čo sa s klasickým maslom nedá porovnať.

Náhrada klasiky

Všetky zdravotné benefity robia z tohto masla výhercu, a to v porovnaní so živočíšnymi i rastlinnými možnosťami. Ghí je jednoznačne najlepšou alternatívou, ak chcete svojmu organizmu odľahčiť. Omega 3 mastné kyseliny, ktoré obsahuje, sú navyše pre naše telo prospešné, preto by ste nemali báť natrieť si ho na chlieb alebo použiť pri varení.       

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok