Klaus opäť blokuje EÚ, odmieta podpísať trvalý euroval

SITA
7.12.2012 11:27

Pred troma rokmi Klaus odmietal podpísať Lisabonskú zmluvu a urobil tak až po veľkom tlaku vrcholných predstaviteľov únie ako posledný európsky líder.

Klaus opäť blokuje EÚ, odmieta podpísať trvalý euroval
ČTK

Český prezident Václav Klaus sa opätovne postavil do cesty dôležitému dokumentu EÚ. Odmieta totiž podpísať doplnok k Lisabonskej zmluve, ktorý umožní vznik záchranného fondu eurozóny.

Pred troma rokmi Klaus odmietal podpísať samotnú Lisabonskú zmluvu a urobil tak až po veľkom tlaku vrcholných predstaviteľov únie ako posledný európsky líder. Český súhlas je posledný aj tentokrát, pričom doplnok je nutné podpísať do konca roka, aby mohol takzvaný Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM) začať fungovať od začiatku roku 2013.

"Tie valy považujem za príšernú, hroznú vec a ja ich podpisovať určite nebudem," povedal v piatok Klaus, ktorého druhé a posledné funkčné obdobie sa končí až v marci 2013. Osud 500-miliardového ESM, ktorého úlohou je pomôcť krajinám zápasiacim s veľkými dlhmi, je tak otázny. Český parlament ho pritom už odobril a čaká sa tak len na podpis prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok