Infekcia kože, zhoršenie alergie z obyčajného sprchovania? Vysvetlenie lekárov vás šokuje

TA3/bd
26.2.2022 16:00

Ak patríte k tým, čo si pred rokom kúpili špongiu na sprchovanie a stále majú tú istú v kúpeľni, dermatológovia varujú a odporúčajú jej okamžitú výmenu.

Infekcia kože, zhoršenie alergie z obyčajného sprchovania? Vysvetlenie lekárov vás šokuje
FreePIk

Obyčajne býva vyrobená z nylonovej sieťoviny. Ďalšie prírodné verzie sú vyrobené z rastlinných vlákien. Sú obľúbené, pretože do nej jednoducho nastriekate sprchový gél a roztlačíte, aby ste vytvorili veľa peny, ktorú potom rozotriete na pokožku. Po dokončení hubku opláchnete, zavesíte do sprchy a máte hotovo. Všetko to znie dobre, ale má to aj svoju temnú stránku. 

1. Kožné problémy

Pre niektorých môžu byť príliš drsné na pokožku. To platí aj pre prírodné špongie. Mnohé sú príliš  abrazívne. Keď dôjde poraneniu, môžu spôsobiť zhrubnutie kože.

2. Infekcia

Syntetické verzie vyrobené z nylonu sú vhodné na „pestovanie“ plesní, ak používate dokola tú istú. Umývanie, najmä drhnutie pokožky infikovanou špongiou, môže potenciálne viesť k infekciám kože.

sprcha FreePIk

Ukázalo sa, že špongia rozširuje baktérie streptokokus, ktoré spôsobujú impetigo (bakteriálna infekcia spôsobujúca vredy) a celulitídu (ďalšia bakteriálna infekcia, ktorá sa javí ako začervenanie a vredy) ďalej po tele, čo spôsobuje sekundárnu infekciu. Aj iné baktérie, ako je stafylokok, ktorý môže prirodzene žiť na vašej koži, môžu spôsobiť infekciu.

Špongia funguje ako rezervoár pre tieto baktérie. Špongie môžu spôsobiť mikrotraumy na koži, ktoré potom dávajú baktériám priestor, kade môžu vstúpiť a spôsobiť infekciu. Špongie totiž odlupujú a zachytávajú odumreté kožné bunky vo svojich vláknach, čo môže tiež podporovať rast baktérií. 

sprcha FreePik

3. Zhoršenie alergie

Používanie plesnivej špongie v horúcej a zaparenej sprche môže teoreticky vyvolať problémy, ako sú bolesti hlavy alebo vnútorné alergie

Čo použiť namiesto špongie?

Pri mydľovaní je najlepšie používať vlastné ruky. Je to zdravšie a menej drsné pre kožnú bariéru. Ak sa držíte svojej špongie a zatiaľ ste nezaznamenali žiadne kožné problémy, aj tak radšej dodržiavajte niekoľko osvedčených postupov:

  • Medzi jednotlivými použitiami nechajte špongiu úplne vyschnúť
  • Nezdieľajte špongiu s rodinou
  • Vymeňte špongiu raz za mesiac

Témy: lekár Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok